Kultura     | 30.08.2021. 11:05 |

Na sceni Doma kulture Jajce predstava 'Isus, Sin Čovječji' HNK Mostar

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 30. augusta (FENA) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar šesti dan 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu na sceni Doma kulture izvest će večeras predstavu "Isus, Sin Čovječji" autora Halila Džubrana, s rediteljskim potpisom Roberta Pehara.

U predstavi igraju Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Dražen Pavlović, Miro Barnjak, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Anja Kraljević, Iva Šimić, Velimir Pšeničnik Njirić i Ana Ljubić.

Dramaturg je Dragan Komadina, autor muzike Gabrijel Prusina, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Jelena Kordić Kuret.

Komadina je zapisao da je riječ o predstavi koja je iznimno raskošna scenska sinteza suvremenih vizualnih rješenja i srednjovjekovnih prikazanja, živih prizora iz Isusovog života i živih obrada istih tema sa slika svjetskih poznatih autora od renesanse do 19. stoljeća (Carravaggio, Rubens, van Honthorst, Ciseri), te monologa pripovjednog stila i kratkih dijaloških dionica.

- Uprizoriti prozu sjajnoga libanonskog pjesnika i filozofa Halila Džubrana nije bio nimalo lagan zadatak. Riječ je o knjizi "Isus, Sin Čovječji", poetiziranoj biografiji Isusovog života, u čiju je strukturu utkano niz autentičnih likova iz Novog zavjeta – od bake mu Ane i majke Marije, potom Marije Magdalene, većine apostola, Šimuna Cirenca, do Pilata, Jude, ali i Judine majke, Ciboreje. Kao što je vidljivo iz ovog ovlaš datog popisa, Džubran vjerski utemeljenom kanonu pridružuje likove potpunih autsajdera, onih s ruba biblijske povijesti (iz apokrifnih evanđelja) ili one koje je porodila njegova književna uobrazilja. Svi ti likovi u prvom licu govore o svom doživljaju i viđenju Nazarećanina u raznim fazama njegovog života – neki kao izravni, a drugi kao neizravni svjedoci. Džubran inzistira zapravo na ljudskoj perspektivi veličanstvene priče o Čovjeku iz Nazareta, kojega njegovi suvremenici vide i sude mu kroz dioptriju koja uz sve blistave trenutke spoznaje i duhovne preobrazbe, nije otporna ni na sebičnost, zavist i ogovaranje - zapisao je Komadina.

Nakon predstave bit će održan okrugli sto.

U salonu Doma kulture Jajce prije predstave će biti upriličen omaž nedavno preminuloj književnici, profesorici i dramaturginji Ljubici Ostojić koja je bila stalni, redovni sudionik Pozorišnih/Kazališnih igara BiH u Jajcu na kojima je više puta nagrađivana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo