Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 11:22 |

U KS 38 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - U Kantonu Sarajevo je u protekla 24 sata potvrđeno 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 561 uzorka, javlja Zavod za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 45 građana. Jedna osoba je preminula od posljedica te infekcije. Trenutno je na bolničkom liječenju 88 pacijenata, od kojih je 68 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 50 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" je 38. Jedan pacijent je na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. Kanton Sarajevo danas bilježi 492 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 1.483 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 54.081 osoba zaražena koronavirusom i 52.289 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 74, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 123.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 860 doza vakcina, i to na Zetri 808, te 52 doze na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža.

I danas se na Zetri nastavljaju "Dani otvorenih vrata", u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na svim vakcinalnim punktovima u pomenutim općinama omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'