Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 13:02 |

Za Međunarodni dan nestalih ICMP objavio praktičan Vodič za porodice nestalih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) – Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je objavila tematski vodič s pitanjima i odgovorima za porodice nestalih pod nazivom "Rješavanje pitanja osoba nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije".

Svrha Vodiča, koji je urađen uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva a povodom Međunarodnog dana nestalih, je pružiti tačne informacije porodicama nestalih i građanima. Dostupan je na svim jezicima država bivše Jugoslavije u preglednom i čitljivom formatu.

Pojašnjava prakse i načela koja države u regiji primjenjuju u nastojanjima da riješe pitanje osoba nestalih usljed sukoba iz 1990-ih.

Detaljno su opisani procesi koji uključuju brojne institucije iz oblasti pravosuđa, unutrašnjih i vanjskih poslova, provedbe zakona, kao i institucije specijalizirane za pružanje podrške i porodice nestalih. Navedeni su i domaći i međunarodni pravni instrumenti koji podržavaju rješavanje pitanja nestalih.    

Proces prijavljivanja nestale osobe kao i potencijalnih lokacija tajnih grobnica pomoću ICMP-ovog Centra za online upite opisan je jednostavnim jezikom uz detaljne upute.

U Vodiču se nalazi i dio s pitanjima i odgovorima gdje su u sažetom obliku data pojašnjenja brojnih tema koje su važne  za porodice nestalih, istraživače, akademske radnike i osobe koje se pitanjem nestalih bave i u praksi. Dio Pitanja i odgovori sadrži informacije koje su specifične za države: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo i Srbiju. 

Vodič je rezultat dugogodišnjeg neposrednog iskustva ICMP-ovih radnika i intenzivne komunikacije s porodicama nestalih, naučnicima, akademskim radnicima, istraživačima i profesionalcima iz domaćih institucija, saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana