Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 13:37 |

U Potočarima obilježen Međunarodni dan nestalih

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 30. augusta (FENA) - Majke Srebrenice i druge preživjele žrtve genocida danas su u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari obilježili Međunarodni dan nestalih osoba.

Članica Udruženja "Žene Srebrenice“ Nura Begović kazala je da je obilježavanje ovog dana tužan i bolan za sve preživjele žrtve genocida.

- Teško je svakoj porodici koja je izgubila svoje najmilije, a najteže je onim porodicama koje nemaju svog nasljednika. Sram bilo svijeta i onih koji su mogli spriječiti zlo, a nisu. Još teže je kad kažu da se nije desio genocid – istakla je Begović u izjavi Feni.

Predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić pozvala je Tužilaštvo BiH da intenzivira rad na predmetima koji se odnose na genocid počinjen u Srebrenici.

- Mi pozivamo Tužilaštvo BiH da počne da radi na predmetima sa liste 'A', a za što je dobio zadaću od Haškog tribunala. Oni hapse naše generale koji su pod oznakom 'B', a pod oznakom 'A' srpski generali su slobodni i još su nagrađeni - navela je Subašić.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice“ Fadila Efendić kaže da se dan sjećanja na nestale treba obilježavati na cijeloj teritoriji BiH, posebno u Srebrenici.

- Dan nestalih posebno se treba obilježavati u Srebrenici, jer je ovdje najviše osoba koje su evidentairane kao nestale. Ovaj dan za mene je veoma bitan - rekla je Efendić.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Emir Suljagić podvlači da je današnje okupljanje u Centru poziv porodica da se konačno razbije zid šutnje.

- Ovo je poziv institucijama Srbije i entiteta Republika Srpska da se ustupe podaci porodicama da nađu svoje najmilije. Ove porodice tragaju za još 1.200 nestalih. Mi znamo da se kriju podaci o ubijenim tokom 1995. godine. Mnogo je majki umrlo, a nisu pronašle svoje najmilije. Vrijeme je da se razbije zid šutnje - poručio je Suljagić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom