Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 15:28 |

Osumnjičenom za bacanje eksplozivne naprave i požar jednomjesečni pritvor

FENA Saopćenje

 BRČKO, 30. kolovoza (FENA) - Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor za N.K. (21), osumnjičenom za izazivanje opće opasnosti u ovom gradu podmetanjem požara na jednom automobilu i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat "Dos Manos", priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta BiH.

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom određen je zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, te uticajem na svjedoke ometati kazneni postupak.

Tužiteljstvo Distrikta otvorilo je istragu protiv N.K. zbog sumnje da je u dva navrata angažirao maloljetno lice radi izazivanja opće opasnosti za imovinu većeg obima u Brčkom. Sumnja se da je na njegovo traženje,  maloljetnik koji mu je dugovao novac, najprije 15. srpnja oko 03.15 sati podmetnuo požar na automobilu Audi A6, koje je bilo parkirano u Ulici 8. marta, a zatim su utvrđeni osnovi sumnji da je ista osoba, također po nalogu N.K., 17. kolovoza oko 01.50 sati aktivirala eksplozivnu napravu ubacivši je u unutrašnjost vanjskog dijela bašte ugostiteljskog objekta "Dos Manos", u Ulici R. Dž. Čauševića.

Nakon što ga je 27. kolovoza policija Distrikta lišila slobode, Tužiteljstvo je sutradan ispitalo N.K. u svojstvu osumnjičenog, a zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, te uticajem na svjedoke ometati kazneni postupak, predložilo je Osnovnom sudu Distrikta da mu odredi pritvor.

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog u trajanju od jednog mjeseca. Iako se N.K. može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje.

Sud je ranije, maloljetniku za koga se sumnja da je sudjelovao u izvršenju ovog kaznenog djela, na prijedlog Tužiteljstva, izrekao mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja te naredbu povremenog javljanja državnom organu, navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!