Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 16:07 |

Položen kamen temeljac za izgradnju pritvorske jedinice KPZ Sarajevo (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Kamen temeljac za izgradnju kompleksa pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, koji finansira delegacija Evropske unije iz IPA fondova, položen je danas u Blažuju.

U proteklih osam mjeseci, na obroncima Igmana, već su izgrađeni objekti visoke sigurnosti za smještaj pritvorenih i dijelom osuđenih osoba, koje je finansirala Vlada Federacije BiH.

Predmetni objekti rađeni su najsavremenijom metodom i u njih će biti inkorporirani savremeni sigurnosni sistemi. Cijena kompletnog kompleksa premašuje deset miliona eura.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruk Zubčević kazao je da taj projekt za Vladu FBiH ima veliki značaj te nedvosmisleno ukazuje na veliki uspjeh te vlade.

- Konkretno, izgradnjom druge faze predmetnog objekta ovaj zavod rješava esencijalne probleme kojima će u potpunosti i trajno regulisati kontinuiranu prebukiranost zavoda i omogućiti proširenje dva najveća suda u BiH, a to je Općinski i Kantonalni sud, te Kantonalno tužilaštvo uključujući kapacitete Sudske policije FBiH - pojasnio je Zupčević.

Istakao je da tako značajne aktivnosti, uvažavajući situaciju globalne svjetske epidemije covid-19, ne bi mogli uraditi bez podrške Delegacije Evropske unije, koja je finansira kompletnu drugu fazu.

- Na ovaj način po ko zna koji put Evropska unija pomaže BiH u konkretnom slučaju u pravosuđu. Zavod je uspio da izvrši ugruntavanje 485 duluma kvalitetnog tla na Vladu Federacije BiH, što predstavlja bazni osnov za izgradnju ovih kapaciteta - kazao je.

Zupčević je istakao da su u toku aktivnosti imali mnogo prepreka u vidu rascjepkanosti regulative, ali i određenih 'interesnih grupa'.

- Ali Vlada FBiH je nam je izašla u susret, a premijer Fadil Novalić je vizionarski sagledao značaj ovog projekta i dao nam veliku pomoć da realizujemo ovaj mega projekt od enormne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju - pojasnio je.

Naglasio je da prvim segmentom projekta stvaraju uslove za podjelu veće količine potrebnog tla obavještajnim i policijskim strukturama BiH, stvarajući im uslov za izgradnju unificiranog kompleksa za obuku svih vidova posebnih specijalnih specijalističkih struktura.

Pogledajte https://fena.ba/video/6391/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FcAMDCd-FjdY03ABb24lZ5AJDJzL0OQA?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'