Svijet     | 30.08.2021. 17:09 |

Francuska donira Africi dodatnih 10 miliona doza vakcina protiv virusa korona

FENA Internet

PARIZ, 30. augusta (FENA) - Francuska je saopćila da će pružiti dodatnih 10 miliona doza vakcina protiv Covid-19 afričkim zemljama tokom naredna tri mjeseca.

Francuska i Afrička unija objavili su u saopćenju u ponedjeljak „novo partnerstvo“ koje omogućuje Parizu da isporuči dodatne AstraZeneca i Pfizer vakcine.

Trust za nabavku Afričke unije bit će nadležan za distribuciju tih doza, u saradnji s globalnim programom COVAX, mehanizmom uz podršku UN-a koji osigurava da zemlje s prosječnim i niskim dohotkom dobiju pravedan pristup vakcinama.

Inicijativa Afričke unije do sada je bila u stanju da kupi dovoljno doza za vakcinaciju 400 miliona ljudi, ili trećine afričkog stanovništva do septembra 2022. po cijeni od tri milijarde dolara, navodi se u saopćenju.

Francuska je obećala podijeliti najmanje 60 miliona doza vakcina do kraja godine s najsiromašnijim zemljama u svijetu. Ona je postala prva bogata zemlja u svijetu koja je donirala vakcine putem COVAX mehanizma u aprilu kada je donirala više od 100.000 doza Mauritaniji, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'