Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 17:18 |

Opozicione stranke u RS protiv prizivanja 'Dejtona 2'

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Predstavnici opozicionih stranaka u RS danas su nakon sastanka u Banjoj Luci istakli da su neprihvatljive izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je "Dejton" mrtav i da je potreban novi politički dogovor u BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da za tu stranku nije prihvatljivo prizivanje "Dejtona 2" i da smatra da je to avantura u koju se uvodi Republika Srpska.

- Tu se naše pozicije razilaze i odlučno ćemo se suprotstaviti takvim namjerama - poručio je Šarović, referirajući se na pozicije SNSD-a.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović naveo je da je Dodikova najava odustajanja ili poništavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma najozbiljniji i najopasniji udar na RS i njene nadležnosti.

Po njegovom mišljenju, Dodik pokušava otvoriti novu političku krizu govoreći kako je potreban neki novi "Dejton", što je avanturizam koji može imati nesagledive posljedice po RS.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić naglasio je da je Dodikova izjava vrlo opasna za RS, ali i za mir u BiH i stabilnost cijelog regiona.

Dodao je da to predstavlja "igranje s vatrom", te da oni to neće dozvoliti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo