Kultura     | 30.08.2021. 22:03 |

Sjećanje prijatelja na Ljubicu Cicu Ostojić

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 30. augusta (FENA) –U okviru Pratećih programa Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je  u salonu Doma kulture Jajce upriličen  omaž preminuloj književnici, profesorici i dramaturginji Ljubici Ostojić koja je bila redovni i rado viđeni učesnik Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu na kojima je više puta nagrađivana.

 Ovo je bila prilika da se prijatelji, kolege,poštovaoci prisjete jedinstvenosti, blagosti, talenta,svestranosti prije svega ljubavi prema ljudima koju je Ljubica Cica Ostojić nosila u sebi i nesebično djelila.

Sjećanja na Ljubicu Cicu Ostojić tako su podjelili Dubravka Zrnčić-Kulenović, Strajo Krsmanović, Irina Dobnik, Dragan Komadina, Almir Bašović, Zoran Mlinarević, Hasija Borić, Smiljka Brtan, Nermina Omerbegović.

I svi su i na ovaj način željeli da još jednom kažu jedno veliko hvala Ljubici Ostojić koja zaslužuje da je se sjeća i pamti,

Ljubica Cica Ostojić rođena je 20. marta 1945. godine. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama "Odjek" i "Književna revija" te listovima "Oslobođenje" i "Večernje novine“, zatim urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu i dramaturg-suradnik u Mostarskom teatru mladih (MTM).

 Od 1994. godine do 2016. godine djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor. Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Njena poezija, proza, kritika i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, slovački, grčki, francuski, bugarski…

Član je Društva pisaca BiH bila od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'