Bosna i Hercegovina     | 31.08.2021. 11:16 |

U KS 71 novozaražena osoba virusom korona, 79 oporavljenih, tri smrtna ishoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - U Kantonu Sarajevo, u posljednja 24 sata, potvrđen je 71 novi slučaj zaraze virusom korona, nakon laboratorijskog testiranja 842 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 79 osoba. Tri osobe su preminule od posljedica te infekcije. 

Trenutno je na bolničkom liječenju 95 pacijenata, od kojih 65 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili su na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 40. Nema pacijenata na respiratoru, dok ih šest koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 480 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.510 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo, evidentirane su ukupno 54.152 osobe zaražene virusom korona i 52.369 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednjih sedam dana prosječan broj zaraženih je 74, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 122.

- Obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, a s ciljem zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite - održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima, ako se ne može održati fizička distanca, kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi. Sve osobe s akutnim respiratornim smetnjama, povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 186 pacijenata, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje. Na Drive-in punktu na Vrbanji i covid-ambulantama uzeto je ukupno 516 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 177 poziva, a obavljeno je i 70 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama. 

Proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.255 doza vakcina i to na Zetri 1.226, te 1.029 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža. 

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata" gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo starijim od 18 godina, bez prethodnih najava. I na svim vakcinalnim punktovima, u spomenutim općinama, omogućeno je vakcinisanje stanovnicima tih lokalnih zajednica, koji su stariji od 18 godina, bez prethodne najave.

- Revakcinacija se vrši na punktovima, na kojema su građani primili prvu dozu vakcine. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, da bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove KS zahvaljuju stanovništvu za saradnju i pozivaju ih da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere - saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo