Bosna i Hercegovina     | 31.08.2021. 13:15 |

Izrečena presuda u predmetu Darinka Kićanović i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je 30. augusta ove godine presudu u predmetu Darinka Kićanović i drugi kojom je optužena Darinka Kićanović oglašena krivom što je počinila kivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), a optužena pravna osoba 'DMK TRADE' doo Dvorovi Bijeljina krivično djelo porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ BiH i u vezi sa članom 124. KZ BiH.

Sud je optuženoj Darinki Kićanović izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, dok je optuženoj pravnoj osobi 'DMK TRADE' doo Dvorovi Bijeljina izrekao novčanu kaznu od 5.000 KM koju je dužna platiti u roku od dva mjeseca od dana pravosnažnosti presude.

U slučaju da novčana kazna ne bude uplaćena u navedenom roku, bez odgađanja će se provesti postupak prinudne naplate u skladu sa članom 132. stav 3. KZ BiH. Optužena Darinka Kićanović i pravna osoba 'DMK TRADE' doo Dvorovi, Bijeljina obavezne su vratiti imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, koja je srazmjerna visini utajenog poreza u iznosu od 85.646 KM. Navedeni iznos dužne su uplatiti na račun budžeta BiH u roku od šest mjeseci, od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudne naplate.

- Optužena Darinka Kićanović kriva je što je, u svojstvu direktora - odgovorne osobe u pravnoj osobi, bez ograničenja ovlaštenja 'DMK TRADE' doo Dvorovi Bijeljina izbjegla platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 50.000 KM. Pravna osoba 'DMK TRADE' doo Dvorovi Bijeljina odgovorna je što je raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 85.646 KM, koju je ostvarila optužena Darinka Kićanović u svojstvu direktora i odgovornog lica - saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu