Bosna i Hercegovina     | 01.09.2021. 12:16 |

Počela školska godina za oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u ZDK-u

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. septembra (FENA) – Prigodnom svečanošću za prvačiće Osnovne škole "Vladimir Nazor“, kojoj su prisustvovali i roditelji te predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona, ozvaničen je početak nastave u novoj školskoj, 2021/2022. godini za oko 40.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

-Nastava je počela u punom kapacitetu, u učionicama. Nadam se da neće doći do promjene ovog modela, nadam se da ćemo do kraja školske godine imati ovakav model nastave. Vidim da su i djeca zadovoljna, radosna - kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić.

Navodi da će se samo u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici, u kojoj je u toku rekonstrukcija, do okončanja tih radova nastava održavati on-line, odnosno uz podršku informatičkih platformi.

Kozlić je podsjetio kako je taj kanton prvi počeo s organizovanom vakcinacijom prosvjetnih radnika te da ih je, nešto manje od 50 posto, vakcinisano barem jednom dozom vakcine protiv širenja infekcije Covida-19, a više od 22 posto je i revakcinisano.

-Relativno sam zadovoljan, a očekujem da će u narednom periodu taj broj biti i veći. Taj je procenat, već sada, veći nego što je procenat vakcinisanih u ukupnom stanovništvu u ZDK-a. Iz toga izvlačim zaključak da su prosvjetni radnici ovo shvatili ozbiljno, da su odgovorni i da misle na zdravlje - kako svoje, tako i zdravlje djece - istakao je Kozlić.

Kaže da je bilo očekivati da će i ove godine manje djece krenuti u škole. Mislio je, kaže, da će to biti i veća brojka, ali je oko 180 djece manje nego prošle godine. Prvačića je krenulo oko 3.200 ili 80-ak manje nego prošle godine.

- U ovom trenutku ne možemo kazati tačan broj učenika koji kreću u školu, ali je evidentno da je jedan broj učenika na rubnim kantonima BiH, nažalost, trajno napustio granice BiH. Takve slučajeve imamo na području Unsko-sanskog, Kantona 10, Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje je evidentno da ćemo imati manji broj upisanih učenika od planiranog broja - kazao je predsjednik Saveza samostalnog Sindikata BiH Selvedin Šatorović.

Zenička OŠ "Vladimir Nazor“, kako je istakao direktor Mirnes Varupa, ove je godine jedna od rijetkih škola koja je upisala više đaka nego proteklih godina i da je trend porasta broja upisanih prvačića unazad tri godine.

Ponosni su, kaže, što su ove godine upisali 86 prvačića, što je najveći broj u proteklih 20 godina te da su do prije tri godin, upisivali do 35 učenika u prvi razred. Škola ukupno ima 485 đaka.

-Razlog tome je što je Vlada ZDK u proteklom periodu, u našu školu uložila oko milion KM, a, isto tako, jedna smo od rijetkih škola koje imamo organizaciju produženog boravka. To podrazumjeva da djeca mogu u našoj školi biti od sedam sati ujutro do pola šest poslijepodne - kazao je Varupa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo