Regija     | 01.09.2021. 12:05 |

Slovenija: Početak školske godine, vlast inzistira na nastavi u učionicama

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. rujna (FENA) - S novom školskom godinom u srijedu je za 190 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola u Sloveniji počela nastava u učionicama unatoč rastu pandemije, a vlasti poručuju da virtualne nastave neće biti ako se budu poštovale protuepidemijske mjere i preporuke.

"Moramo učiniti sve da škole do kraja ostanu otvorene, to je važan strateški cilj", poručio je u poslanici učenicima i učiteljima predsjednik države Borut Pahor.

Nastava se odvija po modelu B - u učionicama uživo, s time da zaposleni moraju biti ili cijepljeni ili s preboljelim Covidom-19.

U suprotnom, nastavnici se moraju jednom na tjedan testirati i tako dokazati da nisu zaraženi te ako odbiju prijeti im disciplinski postupak, a u krajnjem slučaju i otkaz.

Maske u razredima su obvezne, učenici srednjih i završnih triju razreda osnovne škole testirat će se na koronavirus jednom tjedno kod kuće (samotestiranje) brzim antigenskim testom.

Ako naknadni PCR test pokaže da su pozitivni idu u karantenu, no nastava u razredu ne prekida se za ostale.

Početak prošle školske godine počeo je prošle godine također s optimističkim najavama.

No, nastava uživo prekinuta je nakon mjesec i pol dana, pa su neki rezervirani koliko će sadašnji B model potrajati, s obzirom na to da je broj novozaraženih i hospitaliziranih zadnjih tjedana mnogo veći nego prije godinu dana, premda pedagozi ističu negativne učinke dulje online nastave na nastavni proces i psihologiju djece, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo