Bosna i Hercegovina     | 01.09.2021. 13:23 |

Zvizdić: Sredinom septembra sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prisustvovali sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Kazao je to novinarima u Sarajevu predsjedavajući Doma Denis Zvizdić nakon sastanka, dodajući da se njihovo prisustvo očekivalo imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) prisustvovao jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

- Trebali su biti ovdje kako bismo se dogovorili o dinamici rada Doma. Ova sjednica je trebala biti krajem jula pa smo je prolongirali kako bismo našli rješenje i zakazali sjednicu. Poslanici imaju pravo i obavezu prisustvovati sjednicama i nadležnim komisijama - kazao je Zvizdić.

Najavio je da će sjednica biti zakazana za sredinu septembra jer su važni zakoni na dnevnom redu sjednice prije svih budžet institucija kojeg je potrebno usvojiti u drugom krugu glasanja.

- Taj dokument treba biti usvojen davno i sada bi se trebalo razgovarati o budžetu za 2022. godinu. Očekujemo njihovo prisustvo kako bismo na meritoran i argumentiran način raspravljali o svim tačkama dnevnog reda i donosili odluke koje donose korist svim građanima BiH - naglasio je.

Upozorio je da bi uskoro trebala biti donesena i nova odluka o privremenom finansiraju za posljednji kvartal ove godine. Oduku treba donijeti Vijeće ministara BiH u kojem su također ministri iz stranka iz Republike Srpske.

Naime, politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

(Uskoro VIDEO)

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana