Ekonomija     | 01.09.2021. 14:00 |

Potpisan Ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) – Ugovor o nabavci 15 novih niskopodnih tramvaja za potrebe javnog gradskog prijevoza, potpisan je danas u Sarajevu.

Dokument u funkciji modernizacije javnog prijevoza potpisali su ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnan Šteta i Željko Davidović, direktor prodaje za centralnu i istočnu Evropu kompanije Stadler, isporučioca spomenutih tramvaja.    

Riječ je o projektu koji realizira Vlada KS novcem iz kredita Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u ukupnom iznosu  34.000.000 eura.

Nakon svečanog čina potpisivanja spomenutog ugovora, ministar Šteta je izjavio kako se radi o generacijskom projektu i najvećoj investiciji u vozila javnog prijevoza u posljednjih 40 godina u KS-u.

Podsjetio je da je osim ove, aktuelna i nabavka novih 25 trolejbusa, čija će isporuka krenuti početkom naredne godine, kao i rekonstrukcija tramvajske pruge koja je nedavno počela na dionici Ilidža – Nedžarići.

- Osim ova tri projekta, zajedno s EBRD-om i EIB-om radimo na razvoju novih projekata, a to je izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, proširenje trolejbuske mreže do Vogošće - kazao je Šteta, navodeći kako je dogovorena i dodatna nabavka tramvaja i trolejbusa osim spomenutih 15, odnosno 25.

Potpisivanje Ugovora pozdravili su predstavnici EIB-a, EBRD-a i kompanije Stadler, izražavajući očekivanje da će saradnja u sklopu spomenutih projekata biti uspješno nastavljena.

Direktorica EIB-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Sandrine Friscia istaknula je kako EIB „kao klimatska banka Evropske unije želi pomoći regionu da pređe na održiviji transport, a što će rezulirati čistijim okolišem u funkciji ublažavanja klimatskih promjena.

Predstavnik EBRD-a - Ureda u Sarajevu Josip Polić kazao je kako EBRD ima uspješnu saradnju s KS-om, te da je do sad potpisano sedam projekata u ukupnom iznosu od oko 140.000.000 eura, od čega najviše u sektoru saobraćaja, kao i da se do kraja tekuće godine očekuje potpisivanje još jednog ugovora.

Izvršni potpredsjednik prodaje i marketinga kompanije Stadler dr. Ansgar Brockmeyer podsjetio je da je Sarajevo jedan od prvih gradova na evropskom kontinentu koji je uveo tramvajski saobraćaj, navodeći kako se novi tramvaji, koji će biti isporučeni KS-u, oslanjaju na najnoviju tehnologiju.

Novi tramvaji, koji će biti na raspolaganju građanima Sarajeva, imaju šira vrata, te se, kako je rečeno, radi o niskopodnim vozilima sa samo jednom stepenicom, fleksibilnim točkovima i pogonom koji 'čuva' šine, te smanjenim nivoom buke i vibracija, kao i nižom potrošnjom energije i odgovarajućom klimatizacijom.

Kako je planirano, isporuka novih tramvaja bi, u skladu s Ugovorom, trebala startati 24 mjeseca nakon njegovog potpisivanja, odnosno u septembru ili oktobru 2023. godine, te biti okončana do ljeta 2024. godine.  

Vlada KS je u decembru prošle godine izabrala pet potencijalnih ponuđača za kupovinu novih tramvaja, kada su ponude poslali - konzorcij Stadler Polska iz Poljske i Stadler Rail Valencia iz Španije, Durmazlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi iz Turske, CAF iz Španije, Škoda Transportation iz Češke i Alstom iz Francuske.

Osim nabavke novih tramvaja, Ministarstvo saobraćaja KS iniciralo je i u rekonstrukciju tramvajske pruge i prvi radovi u sklopu tog projekta počeli su 26. augusta, a planirana je obnova 21,4 kilometra tramvajske pruge.

Radi se o kapitalnim projektima uvrštenim u Program javnih investicija za period 2021–2023. godine, te usklađenim sa strateškim ciljevima Vlade i Ministarstva saobraćaja KS.

Pogledajte https://fena.ba/video/6403

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/132yZNJMrJJdxfa3asa9uXf-6-pdG7WKE?usp=sharing

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo