Svijet     | 01.09.2021. 14:42 |

Novi pedagoški fokus u Beču: Pravilno upravljanje novcem

FENA Saopćenje

BEČ, 1. septembra (FENA) - Iduće sedmice, 6. septembra će više od 240.000 školaraca, uključujući oko 22.100 prvačića, u Beču započeti novu školsku godinu. Očekuju ih mnoge izmjene, kao što su obrazovni kampusi, besplatni cjelodnevni boravak, dodatno osoblje u obrazovnim ustanovama, ali i proširena ponuda za finansijsko obrazovanje.

Direktor bečke direkcije za obrazovanje, Heinrich Himmer, smatra da u budućnosti oblast obrazovanja iz polja finansija treba zauzeti centralnu ulogu.

- Pravilno postupanje s novcem se mora naučiti – pilot projekti poput "vozačke dozvole za finansije" (izvedenica od njem. Finanzführerschein) pomažu u pripremi naše djece za "stvarni život - kaže Himmer.

Od 2020. godine, Služba za savjetovanje o dugovima u Beču, u saradnji sa bečkom Direkcijom za obrazovanje i uz podršku Radničke komore, nudi obuku za polaganje "vozačke dozvole za finansije" u školama. U okviru programa se obrađuju teme poput stanovanja, osiguranja, raspodjele novca i prioriteta za plaćanja.

Obuka je zasnovana na primjerima iz stvarnog života, a cilj joj je promicanje dobro promišljenog i kompetentnog djelovanja u finansijskim i potrošačkim pitanjima. U pilot fazi projekta u školskoj godini 20/21 učestvovalo je 45 odjeljenja iz 13 škola.

Do danas je oko 700 polaznika uspješno položilo ispit. Za nadolazeću školsku godinu planirano je značajno proširenje ponude, javlja Eurocomm PR Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'