Kultura     | 01.09.2021. 21:11 |

Sattler i Kordić otvorili festival Open City Mostar

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 1. septembra (FENA) - Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, i mostarski gradonačelnik Mario Kordić otvorili su u srijedu navečer festival Open City Mostar, koji će trajati tri sedmice i na kojem će biti više od osamdeset događaja.

Sattler je kazao kako je ovo prekrasan dan za Mostar, Hercegovinu i cijeli region te da vjeruje kako će u naredna 22 dana, koja će biti ispunjena različitim umjetničkim dešavanjima, svako naći nešto što će mu biti zanimljivo te imati priliku da posjeti neki od mnogobrojnih događaja.

Dodao je kako Evropska unija želi da pruži podršku, želi da pomogne sada "kada je Grad Mostar okrenuo jedan novi list".

- Nakon deset godina, naime, održani su izbori u Gradu Mostaru i sada imamo Gradsko vijeće, imamo opoziciju. Naravno, sa svoje strane želimo da pomognemo i muzičarima koji su također imali jedan težak period iza sebe. Tu su naravno i značajni turistički potencijali koje Grad Mostar svakako ima i ovo su također dešavanja koja ujedinjuju i okupljaju građane. Želja nam je da se ovaj festival i ova događanja upišu na kalendar kulture u Mostaru i da postanu jedno tradicionalno dešavanje. Drago mi je da smo uspjeli udružiti snage i ostvariti ovo što imamo - poručio je Sattler uoči otvaranja festivala.

Gradonačelnik Kordić istakao je kako ovaj događaj ima višestruku namjenu te da je jedna od njih svakako i produženje turističke sezone kako bi nakon lanjske 'covid godine' i lock- downa dali još malo zamaha turizmu u Gradu Mostaru.

- Druga priča je ona koju pokušavamo raditi zajedno i to je ta integracijska priča jer mislim da se na polju kulture možemo jako zbližiti. To je jedna humana, lijepa priča za Mostar i osobno bih se veselio kad bi ovo postala tradicija Grada Mostara te da uvijek znamo da nekako pred kraj ljeta imamo ovakvo jedno fino događanje - poručio je gradonačelnik.  

Nakon svečanog otvaranja na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog upriličen je koncert Simfonijskog orkestra Mostar.

Inače, u 22 dana trajanja festivala, u Mostaru će se na 10 lokacija održati brojne muzičke, kulturne i edukativne aktivnosti u realizaciji partnera i izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a pristup svim događajima je besplatan.

Festival finansira Evropska unija, a provodi Mostarska škola roka i Klub 27 u partnerstvu s Gradom Mostarom.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije