Bosna i Hercegovina     | 01.09.2021. 15:07 |

Nizom sadržaja bit će obilježen Dan prvog oslobođenja, Dan BPK i Grada Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 1. seprembra (FENA) - Organizacioni odbor za obilježavanje 18. septembra, Dana prvog oslobođenja Goražda, Dana Bosanskopodrinjskog kantona i Grada Goražda utvrdio je konačan program obilježavanja jednog od najznačajnijeg datuma u novijoj historiji ovog dijela BiH.

Odavanje počasti šehidima i poginulim braniocima BPK-a, ubijenoj djeci i pripadnicima policije, učenje hatma dove šehidima te svečana akademija na kojoj će se dodjeliti kantonalna i gradska priznanja, centralni su sadržaji ovogodišnjeg obilježavanja.

Predsjednica OO, premijerka BPK-a Aida Obuća naglašava da je namjera i ove godine dostojanstveno obilježiti ovaj datum, nizom sadržaja u periodu od 5. do 23. septembra.  

„Programom je predviđen niz sportskih, kulturnih, planinarskih i drugih aktivnosti. I ove godine podržali smo sve turnire memorijalnog karaktera i nismo prekidali tu tradiicju i ono što je za mene posebno bitno jeste da ćemo imati tradicionalni pohod „Tragom oslobodilaca“ koji smo prvi put organizirali 2019. godine, a sada to nastavljamo” - istakla je Obuća.

Naglasila je da će poklon građanima BPK-a ove godine biti i premijera filma o legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću.

”Premijera će biti u petak 17. septembra i ja pozivam sve građane našeg kantona da u skladu sa svojim obavezama, uz poštivanje epidemioloških mjera, isprate sve ove aktivnosti kako bismo se zajednički prisjetili onog što se dešavalo u periodu 1992.-1995. godina“- kazala je  Obuća.

Gradonačelnik Grada Goražde Ernest Imamović smatra  da 18. septembar treba biti obilježen na dostojanstven način kako bi se poslala poruka da je Goražde grad heroj, grad mira i suživota.

„Ono što smo proživjeli u periodu 1992.-1995. godina, to mi znamo. Pozivam sve građane Grada Goražda kao i ostalih lokalnih zajednica da tom datumu posvete posebnu pažnju, poštujući mjere opreza zbog virusa COVID-19 “ - kazao je Imamović.

Obilježavanje Dana oslobođenja, Dana BPK i Grada Goražde počinje 5. septembra 22. međunarodnim rukometnim turnirom „Mirsad Hurić Huro“, a programom obilježavanja predviđeni su i 26. memorijalni rukometni turnir „Mevzeta Perla- Balja“, 14. međunarodni šahovski turnir “Goražde 2021.”, kao i takmičenja u sportskom ribolovu za osobe s invaliditetom- 8. memorijal „Elvedin Čakal-Čaka“ i 18. državni kup „ Mujo Peštek Tito“.

U znak sjećanja na Sportske igre Goraždanskog okruga SIGO i ove godine održat će se sportska natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola, te takmičenje u radio-amaterskoj goniometriji.

O događajima iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina govorit će se u okviru historijskog sata „Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u odbrani“ a ovim povodom u organizaciji Veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK Goražde bit će postavljena i izložba ratnih fotografija i trofejnog naoružanja rađenog u kućnim radionicama.  

Goražde je prvi put oslobođeno u proteklom ratu 18. septembra 1992. godine. Okončanjem operacija „Krug“ i „Drina“ pripadnici Armije R BiH postigli su najveći uspjeh u prvoj godini rata. Odlukom Skupštine BPK ovaj datum danas se obilježava kao „Dan BPK i Grada Goražda“

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'