Ekonomija     | 01.09.2021. 16:12 |

MKF Partner nagrađuje eko poslovanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. septembra (FENA) - Ekološki prihvatljivo i održivo poslovanje, kojim se sprečava zagađenje okoliša i utjecaj na klimatske promjene, osnovni je preduslov budućeg zelenog ekonomskog razvoja.

Kako bi podržao ovu transformaciju u BiH, MKF Partner pokreće društveno odgovoran projekt „Budi neko, posluj eko!“ kojim će stimulirati pozitivne prakse ekološkog i održivog poslovanja mikro i malih preduzeća.

Naime, već od danas pa do kraja septembra, svi vlasnici malih i mikro biznisa koji djeluju na području cijele Bosne i Hercegovine, a registrovani su za proizvodnu, uslužnu, poljoprivrednu i prerađivačku djelatnosti, svoje pozitivne prakse brige o očuvanju okoliša mogu prijaviti za nagradno takmičenje u okviru ovog projekta.

- Cilj ovog projekta je promoviranje zaštite životne okoline, gdje želimo podržati one savjesne privrednike koji već primjenjuju neke od pozitivnih eko praksi, nagraditi ih za odgovoran odnos prema prirodi, ali ujedno i stimulirati ih da takav odnos prema okolišu razvijaju i dalje. Svakako, želja nam je da što više malih i mikro kompanija u poslovanje uvodi mjere zaštite okoliša i održivosti, te se nadamo da će ovaj projekat potaknuti i druge da posluju po eko principima - kazala je direktorica sektora podrške MKF Partner Selma Jahić.

U okviru projekta “Budi neko, posluj eko!” MKF Partner će pružiti direktnu finansijsku pomoć malim i mikropoduzetnicima u održanju i razvijanju svojih naprednih eko biznis ideja i praksi.

Naime, sa opisom dobrih praksi, odnosno prezentacijom načina na koji su aktivno uključeni u rješavanje ekoloških problema i zaštite okoliša, bilo da je riječ o uređenju zelenih površina, smanjenju otpada ili upravljanju otpadom kroz provođenje specifičnih akcija, recikliranju, ili pak načinima kako praktikuju ekološki prihvatljivo i održivo poslovanje korištenjem obnovljivih izvora energije i eko sirovine, firme se mogu prijaviti na e-mail ekologija@partner.ba. U prezentaciji, osim aktivnosti zaštite okoliša koje već provode u poslovanju, sve firme koje apliciraju trebaju navesti i svoje buduće korake koje namjeravaju napraviti ka smanjenju utjecaja na okoliš.

Na osnovu komisijske procjene, Partner MKF će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirane firme, u iznosu od 5.000 KM za prvo mjesto, 3.000 KM za drugo, dok će trećeplasirana firma biti stimulisana sa 1.000 KM. Jedan od osnovih uslova je da će svaka on njih trebati predočiti dokaz da je sredstva namijenila za realizaciju projekata zaštite životne sredine, dok će utrošak biti kontroliran od Fondacije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta