Bosna i Hercegovina     | 02.09.2021. 10:07 |

U petak počinje Regionalni forum o vladavini prava za jugoistočnu Evropu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Forum o vladavini prava za jugoistočnu Evropu koji će biti održan 3. i 4. septembra 2021. okupit će sudije Evropskog suda za ljudska prava i predstavnike pravosudnih institucija iz sedam država jugoistočne Evrope.

Tema ovogodišnjeg foruma je "Nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa".

Forum će pružiti priliku evropskim pravnim stručnjacima da govore o primjeni prakse Evropskog suda za ljudska prava o nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa i izazovima sa kojima se suočavaju.

Događaj organizuju AIRE centar i Civil Rights Defenders uz podršku vlada Velike Britanije i Kraljevine Švedske i Fondacije Konrad Adenauer.

Centralnoj konferenciji koja će biti održana u Dubrovniku prisustvovat će predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Robert Spano, sadašnje i bivše sudije tog suda, te bivši direktor i sekretar Venecijanske komisije Vijeća Evrope Thomas Markert.  

U isto vrijeme, predsjednici i sudije vrhovnih i ustavnih sudova, ombudsmeni, zastupnici država pred Sudom u Strazburu, predstavnici pravosudnih centara, fakulteta, nevladinih organizacija i pravni stručnjaci iz sedam država jugoistočne Evrope okupit će se u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Oni će učestvovati u radu foruma putem video linka.

Tokom četiri sesije učesnici će razgovarati o ključnim kriterijima za utvrđivanje nezavisnosti i nepristrasnosti suda, odnosu između nezavisnosti i nepristrasnosti i drugih članova Evropske konvencije, ulozi pravosuđa, medija i drugih grana vlasti te o ključnim izazovima i dobrim praksama u regionu zapadnog Balkana.

Centralnu konferenciju iz Dubrovnika moguće je pratiti uživo nakon registracije na linku: https://bit.ly/3Bi7UdY, najavljeno je iz AIRE centra.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu