Bosna i Hercegovina     | 02.09.2021. 14:35 |

Cikotić i Folkestad o reformi sigurnosnog sektora i evroatlantskom putu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Izgradnja kapaciteta institucija u Bosni i Hercegovini i poboljšanje spremnosti da odgovore na sve sigurnosne izazove, ključni je prioritet Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, istakao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić tokom današnjeg sastanka s komandantom NATO štaba u Sarajevu brigadnim generalom Ericom Folkestadom.

Potcrtao je, istovremeno, da je za ostvarenje tog cilja veoma važna podrška i nastavak partnerskih odnosa s međunarodnim organizacijama, a posebno s NATO-om. 

Saradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i NATO-a posebno je bila važna tokom odgovora na prirodne i druge nesreće, ali i pandemiju COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Tokom sastanka istaknuta je posvećenost NATO–a da nastavi podršku Bosni i Hercegovini u reformi sigurnosnog sektora u cilju poboljšanja sigurnosti građana BiH, ali i ispunjavanja uslova na putu ka EU i evroatlantskim integracijama.

Razgovarano je o vježbi službi zaštite i spašavanja i Oružanih snaga BiH krajem mjeseca u Mostaru, na kojoj će se koristiti NICS sistem, čija primjena olakšava koordinaciju i komunikaciju spasilačkih službi na terenu.

Ovaj sistem, koji koriste službe zaštite i spašavanja u BiH i regionu, nastao je kao jedan od projekata zajedničke saradnje sa NATO-om, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana