Ekonomija     | 02.09.2021. 14:56 |

Cijena gasa u FBiH se neće mijenjati do kraja godine

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Cijena gasa u FBiH neće se mijenjati do kraja godine uprkos poskupljenju na svjetskom tržištu, istaknuto je danas u Sarajevu na pres-konferenciji o snabdijevanju Federacije gasom.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Uredba o organizaciji gasne privrede u FBiH 2007. jasno propisala pravila, te da su danas prvi put nakon mnogo godina svi učesnici u tom lancu "u punom sastavu".

Pojasnio je da je po toj uredbi Energoinvest jedini snabdijevač gasom u FBiH, BH-Gas je operator transportnog sistema, dok je Sarajevogas distributer za Kanton Sarajevo koji je najveći potrošač u FBiH.

- Čast mi je i zadovoljstvo da vidim sva tri direktora tih preduzeća zajedno sa mnom na jednom mjestu i da ćemo biti u poziciji da omogućimo sigurno snabdijevanje gasom po najpovoljnijim uslovima, uzimajući u obzir kretanje cijena na berzi - naveo je Džindić.

Naglasio je da Finansijska policija zadnjih desetak dana istražuje poslovanje prethodne uprave BH-Gasa i do kraja mjeseca bi trebala dostaviti izvještaj, o čemu će resorno ministarstvo informisati Vladu i proslijediti sve informacije Tužilaštvu koje će one koji su "činili grijeh prema građanima" adekvatno kazniti.

Također, precizirao je da će projekt Južne interkonekcije biti finansiran sredstvima Vlade FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana