Svijet     | 02.09.2021. 15:21 |

Borrell i Graziano traže stvaranje evropskih snaga za brzu reakciju

FENA Internet

BRDO KOD KRANJA,  2. septembra (FENA) - Dvojica visokih zvaničnika Evropske unije u četvrtak su zatražili od vlada država članica bloka da uspostave vojne snage za brzu reakciju kako bi intervenirale širom svijeta, navodeći da će kriza u Afganistanu služiti kao katalizator za okončanje višegodišnjeg nedjelovanja.

Šef evropske diplomatije i vojni zapovjednik bloka izjavili su kako EU treba da reagira na sukobe van svojih granica i da stvori „prve ulazne snage“ od 5.000  vojnika, umanjujući ovisnost od Sjedinjenih Država.

- Situacija u Afganistanu, na Bliskom istoku i Sahelu pokazuje da je sada vrijeme da se djeluje, počevši od stvaranja evropskih snaga za brzu reakciju sposobnih da pokažu volju unije da djeluje kao globalni strateški partner -  izjavio je general Claudio Graziano, predsjedajući vojne komisije EU.         

- Kada ako ne sada? – izjavio je on novinarima dok su se ministri odbrane EU okupili na sastanku u Sloveniji kako bi raspravljali o posljedicama haotičnog povlačenja zapadnih trupa iz Afganistana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom 15. augusta.

Napori EU na stvaranju takvih snaga paralizirani su duže od decenije – uprkos stvaranju u 2007. sistema borbenih grupa EU od 1.500 vojnika koje nikada nisu korištene zbog sporenja oko finansiranja i nespremnosti nekih članica da šalju svoje vojnike.

-  Ponekad ima dešavanja koja kataliziraju istoriju, koja stvaraju pomake, i ja mislim da je Afganistan jedan od takvih slučajeva  - izjavio je šef evropske vanjske politike Josep Borrell, naglašavajući da snage za brzu reakciju moraju biti dijelom toga.

Borrell je je kazao da EU treba uspostaviti jedinice koje su „operativnije“ od borbenih grupa.

- Potreba za snažnijim evropskim vojnim snagama evidentnija je sada nego ikada – izjavio je on novinarima i dodao je kako se nada planu za nove snage u oktobru ili u novembru.         

- Dugo vremena predlagane evropske snage za brzu reakciju sada su vjerovatnije kada je Britanija napustila blok. Britanija, jedna od vodećih evropskih vojnih sila uz Francusku, skeptična je prema kolektivnoj evropskoj vojnoj politici, prenosi Reuters.

Na Brdu kod Kranja održava se sastanak ministara odbrane država članica EU, a glavna tema je  stanje u Afganistanu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'