Svijet     | 02.09.2021. 16:23 |

Evropski centar za kontrolu bolesti umanjio značaj potrebe za trećom dozom

FENA Internet

BRUXELLES, 2. septembra (FENA) - Evropski Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u četvrtak je zatražio od zemalja da pojačaju primarne programe vakcinacije protiv koronavirusa i umanjio je značaj potrebe za trećom dozom u vakcinaciji stanovništva.

Agencija EU za zarazne bolesti tvrdi da su odobrene vakcine „trenutno izuzetno efikasne“ u limitiranju posljedica COVID-19. Agencija, međutim, navodi da dodatne doze treba razmotriti za ljude s oslabljenim imunološkim sistemom.

U srijedu je Francuska postala prva velika članica EU koja je primjenila treću dozu vakcine među ljudima starijim od 65 godina i onih s akutnim zdravstvenim problemima u jeku širenja delta varijante. Španske zdravstvene vlasti razmatraju sličnu akciju.

Mnoge zemlje bore se da primjene prvu dozu vakcine protiv COVID-19, a Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je na moratorij na treću dozu. Također je zatražila od vlada da doniraju vakcine zemljama u potrebi.

Evropska komisija saopćila je u četvrtak da blok ima dovoljno vakcina ukoliko se ukaže potreba za trećom dozom, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo