Bosna i Hercegovina     | 02.09.2021. 17:01 |

Preporuka struke je da se druga doza cjepiva protiv COVID-19 daje što ranije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Preporuka je sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva održanog 5. augusta. 2021. godine da se druga doza cjepiva protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 primjena jedne doze cjepiva manje učinkovita.

Kako je saopćeno iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača docjepljivanje preporučeno između 4. i 12. sedmice, iz Zavoda smatraju da je posve sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno docjepljivanje nakon šest sedmica.

- Pravodobnim i potpunim cijepljenjem se ostvaruje učinkovita zaštita protiv COVID-19 – saopćeno je.

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine će putem odgovornih osoba za logistiku proslijediti plan za distribuciju cjepiva Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca za cijepljenje drugom dozom stanovništva.

- Količine ovog cjepiva za cijepljenje prvom dozom distriburane su u 31. sedmici 2021. godine. Svi koji su u 31. sedmici 2021. cijepljeni navedenim cjepivom mogu se javiti na isto cijepno mjesto gdje su primili prvu dozu - naglašavaju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Imunizacija najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti

Tuberkuloza u svijetu odnosi više od milion života godišnje (VIDEO)

Musa: Da bi morbili bili stavljeni pod kontrolu, potreban je visok imunizacijski obuhvat

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta