Svijet     | 02.09.2021. 17:29 |

Preminuo Mikis Theodorakis

FENA Internet

ATINA, 2. septembra (FENA) - Slavni grčki kompozitor Mikis Theodorakis, koji je komponovao muziku za filmski klasik iz 1964. „Grk Zorba“ i bio je ikona otpora bivšoj vojnoj hunti, preminuo je u četvrtak u Atini u 96. godini

Jedinstveni talenat i politički nekonformista, Theodorkis je slavljen u domovini zbog svoje inspirativne muzike i prkosa vojnoj hunti koja je vladala u periodu 1967.-1974.

U Grčkoj je proglašena trodnevna žalost kako bi se odala počast njegovoj dugoj karijeri i doprinosu grčkoj kulturi.

On je, međutim, postao poznat širom svijeta po komponovanju muzike za brojne filmove među kojima su "Z" iz 1969. i "Serpico" iz 1973.

Njegov opus kretao se od opera do horske muzike i popularnih pjesama, dajući muzičku pozadinu životu zemlje.

On je u posljednjim godinama patio od problema sa srcem zbog kojih je ranije bio hospitaliziran.

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni izjavila je „danas smo izgubili dio grčke duše“.

Mikis Theodorakis, naš Mikis, učitelj,  intelektualac, radikal, preminuo je - kazala je.

Predsjednik Eikaterini Sakellaropoulou pohvalio ga je kao „panhelensku ličnost“ koja je također bila „univerzalni umjetnik i neprocjenjivo blago naše muzičke kulture“.

- On je imao bogat i plodan život koji je živjeo sa strašću, život posvećen muzici, umjetnosti, našoj zemlji i narodu, posvećen idejama slobode, pravde, jednakosti i društvene solidarnosti“.         

-  Mikis Theodorakis sada je otišao u vječnost – izjavio je premijer Kyriakos Mitsotakis, objavljujući trodnevnu nacionalnu  žalost.         

- Njegov glas je ušutkan, i s njim je kompletan helenizam ušutkan - izjavio je on tokom sastanka vlade.         

Rođen u porodici kretskog porijekla 29. jula 1925. na sjevernom egejskom otoku Chios, Theodorakis se pridružio pokretu otpora protiv njemačke i italijanske okupacije Grčke kada je imao 17 godina tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon završetka studija muzike na Pariškom konzervatoriju, Theodorakis je izabran u parlament kao ljevičarski poslanik u 1964.

Te je godine komponovao muziku za film „Grk Zorba“ u kome je Anthony Quinn plesao poularni "sirtaki" koji je otada postao poznat kao "Zorbin ples".

Kada je diktatura preuzela kontrolu nad vladom u puču iz 1967., Theodorakis je bio među prvim ljevičarskim političarima koji su bili uhapšeni.

Oslobođen godinu dana kasnije, on je učestvovao u radu tajnovitog Patriotskog fronta,  što je dovelo do novog hapšenja i zabrane njegovih djela.

Čak i u poznim godinama, on je zadržao aktivni interes za grčku politiku dok je zemlja tonula u ekonomsku krizu, živeći uglavnom van očiju javnosti u svom domu ispod Akropolja.

Bio je veoma kritičan prema bvivšem premijeru Alexisu Tsiprasu, koga je optužio da je izdao svoja ljevičrska uvjerenja pristajući na mjere štednje koje je zemlji nametnula EU nakon što je došao na vlast u 2015., prenosi AFP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio "živ, zdrav i sretan" u ponedjeljak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo