Svijet     | 02.09.2021. 19:16 |

Abbas izrazio spremnost na mjere gradnje povjerenja

FENA Internet

KAIRO, 2. septembra (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u četvrtak kako je spreman na mjere gradnje povjerenja i obnovu zatišja na Palestinskim teritorijama iako su izraelske akcije učinile dvodržavno rješenje nemogućim.

Abbas je govorio dok se sastao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem i jordanskim kraljem Abdullahom u Kairu, nekoliko dana nakon što je održao razgovore s izraelskim ministrom odbrane Bennyjem Gantzom, u rijetkom sastanku na visokom nivou.

Egipat je igrao vodeću ulogu u posredovanju primirja između Izraela i Palestinske oružane grupe Hamas nakon 11 dana sukoba u maju u Pojasu Gaze, i otada je pokušavao da osigura provođenje primirja uprkos povremenom izbijanju nasilja, i da organizira obnovu u Gazi.

Trojica čelnika u Kairu obećali su „zajednički raditi na izradi vizije na aktiviranju napora u oživljvanju mirovnog procesa“, navodi se u saopćenju koje je objavilo egipatsko predsjedništvo.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca propali su u 2014. i analitičari tvrde kako su slabe nade u njihovo oživljavanje, djelimično zbog podjela između Abbasovih Palestinskih vlasti i Hamasa, koji kontrolira Pojas Gaze. Palestinske vlasti traže nezavisnu državu u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

- U obraćanju tokom razgovora u Kairu, Abbas je kazao da su, iako su izraelska „kršenja“ učinila dvodržavno rješenje u skladu s međunarodnim pravom nedostižnim, Palestinske vlasti predane mirnim metodama.         

-  Ponavljamo našu spremnost da radimo u ovoj fazi kako bismo stvorili atmosferu za primjenu mjera na gradnji povjerenja koje uključuju sveobuhvatno zatišje na palestinskoj zemlji - kazao je on, sudeći po tekstu koji je objavila državna palestinska novinska agencija WAFA.

Nakon Abbasovog sastanka s Gantzom, izaelski premijer Naftali Bennett brzo je odbacio ideju o svakom koraku ka mirovnim pregovorima, iako je Izrael također pristao da posudi Palestinskim vlastima 150 miliona dolara.

Bennettov ministar vanjskih polova, Yair Lapid, u srijedu je doveo u sumnju mogućnost dvodržavnog rješenja, tvrdeći da bi takav potez mogao destabilizirati višestranačku vladajuću koaliciju ekstremnog desničara  Bennetta, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Crikvenica: U Thalassotherapiu se vraćaju zaštitne maske

Abbas: Sjedinjene Države su 'odgovorne za krvoproliće' u Pojasu Gaze

Abbas tokom susreta s Blinkenom govorio o potrebi potpunog prekida vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'