Svijet     | 02.09.2021. 20:34 |

Web stranica 'Poreski doušnik' izazvala snažne reakcije javnosti u Njemačkoj

FENA Internet

BERLIN, 2. septembra (FENA) - Tek predstavljeni internetski portal za prijavu utaje poreza u Njemačkoj "Poreski doušnik" izazvao je poređenja s nekadašnjom taktikom špijuniranja ljudi u Istočnoj Njemačkoj, prenosi Deutsche Welle. 

Ministar koji je predložio kreiranje stranice pretrpio je vrijeđanja na internetu, uključujući i uvrede na rasnoj/etničkoj osnovi.

Inicijativa za suzbijanje utaje poreza, koja je uzburkala predizbornu političku debatu u Njemačkoj, također je pokrenula bujicu uvreda protiv ministra Danyala Bayaza.

Bayaz, ministar finansija njemačke jugozapadne pokrajine Baden-Württemberg iz stranke Zelenih, predstavio je ove sedmice novu web stranicu.

Ova stranica omogućava ljudima da šalju anonimne dojave poreskim vlastima o slučajevima utaje poreza.

Međutim, prijedlog je naišao na snažno protivljenje političkih suparnika stranke Zelenih, uključujući tu i konzervativne kršćanske demokrate (CDU) kancelarke Angele Merkel i Slobodne demokrate (FDP).

Kritičari tvrde da je sve to otišlo predaleko i da će "potaknuti obične građane da špijuniraju jedni druge."

Tabloid Bild čak je optužio Bayaza da je stvorio 'Porezni Stasi', pozivajući se na istočnonjemačku tajnu policiju koja je bila poznata po tome što je prijatelje i komšije koristila u takve svrhe i prisiljavala ih da špijuniraju jedni druge.

Čelnik CDU-a u Hamburgu Christoph Ploss nazvao je portal "državnim poticajem ka stvaranju mentaliteta poreskih doušnika".

Lider FDP-a Christian Lindner rekao je nešto slično.

- Ono što nam ne treba je da država podstiče ljude da špijuniraju i prijavljuju jedni druge - naveo je on. 

U međuvremenu, jedan od lidera stranke Zelenih Robert Habeck rekao je da poređenja sa Stasijem predstavljaju banaliziranje "diktature koja je bila na snazi za vrijeme DDR-a (Istočna Njemačka)".

Osim što je njegova inicijativa napadnuta na političkoj sceni, ministar je izašao u javnost i zbog napada na njega lično na društvenim mrežama. Neke od uvreda usmjerenih protiv Bayaza - člana ekološke partije Zelenih Green koji je preuzeo dužnost u maju ove godine - bile su isključivo na etničkoj osnovi, navodeći njegovo tursko porijeklo. 

Procjenjuje se da Njemačka svake godine gubi 50 milijardi eura zbog utaje poreza, a najavljeni portal dobio je punu podršku antikorupcijske organizacije Transparency International.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom