Svijet     | 03.09.2021. 10:52 |

Izraelska vojska ubila Palestinca na protestima u Gazi, 15 ranjenih

FENA Internet

GAZA, 3. septembra  (FENA) -Izraelske trupe ubile su Palestinca u opkoljenom Pojasu Gaze, objavilo je Ministarstvo zdravstva Gaze, dok su stotine protestirale protiv 14-godišnje izraelske blokade ove teritorije.

Ahmad Saleh (26) je pogođen u abdomen, navelo je Ministarstvo, dok je najmanje 15 Palestinaca ranjeno izraelskom paljbom, uključujući i dijete koje je u teškom stanju, prenosi Reuters.

Izraelska vojska je navela kako se više od 1.000 Palestinaca okupilo duž izraelske ograde u Gazi, te kako su palili gume i bacali eksplozivne uređaje.

U saopćenju vojske se navodi kako su „pripadnici IDF-a (izraelske vojske) u tom području koristili sredstva za rastjerivanje velikih skupova, uključujući i korištenje po potrebi živu municiju“.

Iako je Hamas, palestinska grupa koja vlada Gazom, osudio skupove, Palestinci su ove sedmice održavali noćne proteste duž izraelske ograde kako bi izrazili ljutnju zbog izraelske blokade teritorije. Izrael se poziva na prijetnje Hamasa kako bi opravdao restrikcije.

Protesti prate posljednju eskalaciju nasilja koja je testirala krhko primirje kojim je okončano 11 dana smrtonosnih borbi Izraela i Hamasa ovog maja.

Od prekida vatre, kojem je posredovao Egipat, Palestinci su sporadično slali balone sa zapaljivim materijalom na izraelsku teritoriju, što je izazivalo požare i izraelske zračne udare na uporišta Hamasa u Gazi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Vijeće sigurnosti UN-a danas ponovo glasa o rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Gazi

Blinken vjeruje da bi razgovori u Kataru mogli dovesti do prekida vatre u Gazi

Washington danas traži od Vijeća sigurnosti da podrži hitan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo