Bosna i Hercegovina     | 03.09.2021. 11:44 |

U školama u HNŽ-u angažirana 104 asistenta u nastavi

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. rujna (FENA) - U školama Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u novoj školskoj godini bit će angažirano 104 asistenta u nastavi, dok je ta brojka u prošloj godini iznosila 86.

Vlada HNŽ-a, u skladu s postojećim planom, u cijelosti će financirati rad 88 asistenata, dok je kod preostalih 16 riječ o sufinanciranju po sporazumu koji je sklopljen sa županijskom Službom za zapošljavanje, priopćeno je iz županijske Vlade.

"Cilj je, iz godine u godinu, osigurati kvalitetnije uvjete za poboljšanje obrazovnih postignuća učenika koji imaju poteškoće u razvoju i kojima je nužna pomoć, ali i pospješiti njihovu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Podsjećam kako smo 2017. krenuli s angažiranjem asistenata u nastavnom procesu, kada ih je bilo tek 12, što se kroz godine povećavalo kako je rastao broj djece kojima su potvrđene razvojne poteškoće i omogućeno redovito školovanje uz potporu nastavnog pomoćnika. Ponosni smo na ovu priču i nastavit ćemo s izdvajanjem sredstava ne samo za ovaj, nego i za druge oblike pomoći mališanima pred kojima su nešto teži životni izazovi, da ih što lakše i uspješnije prebrode", izjavio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije lani je izdvojila 462.970 KM za financiranje angažmana asistenata u nastavi, od čega je 8.260 KM izdvojeno putem programa sufinanciranja po sporazumu sa Službom za zapošljavanje, dok je ostatak od 454.710 KM bilo cjelovito Vladino financiranje njihova rada.

S obzirom na porast broja angažiranih asistenata u 2021./2022. školskoj godini, Vlada će putem programa sufinanciranja u oba školska polugodišta izdvojiti 9.440 KM.

Za izravno financiranje rada asistenata u nastavi u prvom polugodištu tekuće školske godine u županijskom proračunu predviđen je iznos od 231.970 KM, dok će za drugo polugodište konačan iznos biti utvrđen naknadno, imajući u vidu dodatne angažmane po nekoliko slučajeva djece kojima će trebati potpora, a koji su još u postupku obrade, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije