Bosna i Hercegovina     | 03.09.2021. 12:24 |

Prijave za novi ciklus usavršavanja mladih državnih službenika u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Mladi državni službenici iz cijele BiH imaju priliku da se ponovo prijave na osmosedmičnu obuku iz oblasti EU integracija. Program EU za mlade državne službenike u BiH posvećen je unapređenju javne uprave kroz izgradnju profesionalne i depolizirane državne službe, zasnovane na stručnosti i sposobnosti.

Prijave su otvorene na web stranici www.eu4wb6.com, trajat će do 20. septembra 2021. Prijaviti se mogu državni službenici sa jednom do sedam godina profesionalnog iskustva, koji rade na poslovima vezanim za pristupanje Evropskoj uniji i direktno su uključeni u procese pripreme i provođenja programa i aktivnosti finansiranih sredstvima iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Program finansira Evropska unija, a realizuje British Council u BiH.

Drugi ciklus programa nudi profesionalno usavršavanje za 25 učesnika. Učesnici prvog ciklusa istakli su da im je znanje koje su dobili prilikom edukacije pomoglo za sticanje novih vještina i pogleda na sam razvoj sistema javne uprave.

- Znanja koja smo stekli na edukaciji itekako su primjenjiva u praksi. Tu, prije svega, mislim na transparentnost u zapošljavanju, digitalizaciju javne uprave te poboljšanje servisa građanima. To su modeli potrebni BiH, a lako se mogu primijeniti u praksi - naveo je Miralem Smajić, pomoćnik ministra zdravstva Tuzlanskog kantona i polaznik prvog ciklusa Programa.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Nicolas Bizel istakao je da Program EU za mlade državne službenike u Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak EU reformskih inicijativa, koje se odnose na proces jačanja kapaciteta mladih državnih službenika.

- Samo kroz edukaciju onih koji će direktno raditi na procesu EU integracija Bosna i Hercegovina će biti spremna za izazove koji je očekuju. Pozivam mlade državne službenike da se prijave jer njihov profesionalizam i entuzijazam su fundamentalni za uspostavljanje javne službe koja je u skladu sa EU standardima - istakao je Bizel, saopćeno je iz Programa EU za mlade državne službenike u BiH.

Direktorica projekta uime British Councila u BiH Amila Lagumdžija navela je da je taj projekt podrška Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Balkana na putu ka prosperitetnijem društvu.

- Svjesni smo izazova s kojima se Bosna i Hercegovina suočava kad je u pitanju odlazak mladih i talentovanih stručnjaka, a programima poput ovog želimo stvoriti prostor za usavršavanje i uvezivanje onih koji će biti nosioci pozitivnih promjena u društvu - kazala je Lagumdžija te naglasila bitnost jačanja institucija javne uprave.

Program EU za mlade državne službenike u BiH je dvogodišnji i nastavak je uspješnog regionalnog projekta. U okviru programa mladi državni službenici imaju priliku učestvovati u prilagođenom četverosedmičnom programu obuke kojeg će provesti Ecole Nationale d'Administration (ENA) iz Francuske i College of Europe iz Belgije i obuhvatit će ključna područja javne uprave i područja relevatna za proces EU integracija. Jednosedmični program mobilnosti unutar država zapadnog Balkana te dvosedmična razmjena unutar BiH će kandidatima omogućiti da provedu vrijeme u instituciji javne uprave na nivou drugačijem od onog na kojem rade u cilju dijeljenja dobre prakse, povezivanja i međusobnog stručnog usavršavanja.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'