Ekonomija     | 03.09.2021. 12:14 |

Poreska uprava RS za osam mjeseci prikupila više od 1,8 milijardi KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 3. septembra (FENA) - Poreska uprava Republike Srpske je u osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,818 milijardi KM, što je za 214,7 miliona KM ili 13 posto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate u svim segmentima javnih prihoda.

Naplata u spomenutom periodu je za čak 150,7 miliona KM ili devet posto veća nego u istom periodu 2019., koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Kada je u pitanju samo august ove godine, naplata je iznosila 225,7 miliona KM, što je za 18,2 miliona KM ili devet posto više nego u augustu prošle godine. Rast naplate u augustu zabilježili su doprinosi i ostali javni prihodi od 12, odnosno 19 posto u odnosu na august prošle godine. Međutim, direktni porezi su u augustu ove godine naplaćeni u iznosu od 33,2 miliona KM, što je za 5,2 miliona KM ili 13 posto manje nego u augustu prošle godine.

Manja naplata u augustu zabilježena je kod poreza na dohodak, i to za 1,7 miliona KM, prije svega zbog toga što je Vlada RS povećala neoporezivi dio plate sa 500 na 700 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda u korist radnika. Osim toga, manja naplata u augustu je zabilježena i kod poreza na dobit, za nešto više od tri miliona KM.

I naplata poreza na nekretnine u augustu je zabilježila smanjenje za 19 odsto, jer su pojedine skupštine opština i gradova u RS donijele odluke o nižim stopama poreza na nekretnine za ovu godinu.

Naplata direktnih poreza je u periodu od januara do augusta ove godine iznosila 337,8 miliona KM, što je za 36,8 miliona maraka ili 12 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu 169,4 miliona KM, što je za 20,6 miliona KM ili 14 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu 138,6 miliona KM, što je za 10,3 miliona KM ili osam procenata više, saopćeno je iz Poreske uprave RS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo