Magazin     | 03.09.2021. 14:07 |

Bečki stručnjaci upozoravaju: Kućni ljubimci su predebeli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Prema istraživanju, dvije trećine bečkih veterinara smatra da su psi i mačke posljednjih godina značajno dobili na kilaži. Čak 60 posto domaćinstava nije u stanju da prepozna gojaznost svog ljubimca dok istovremeno sve više četveronožnih prijatelja pati od raznih popratnih bolesti, saopćio je Eurocomm-PR.

Većina vlasnika odlazi kod veterinara zbog drugih bolesti i iznenadi se kada se ljubimcu dijagnosticira pretilost.

Najmanji problem gojaznih pasa i mačaka je narušena estetika. Prekomjerna težina, uz manjak kretanja, može dovesti do ozbiljnih posljedica poput problema sa zglobovima, zatajenja srca, poteškoća s disanjem i oštećenja kičme, samim tim i visokih računa za liječenje, a u nekim slučajevima i tužbi za okrutno postupanje prema životinjama.

Prema istraživanju, svaka peta životinja, pored prekomjernih kilograma pati i od sekundarnih bolesti.

 - Još jedna poslastica će vašem psu ili mački priuštiti trenutak radosti. Međutim, dugoročno gledano, dobrobit i zdravlje životinje će biti značajno narušeni - objašnjava Eva Persy, voditeljica Ureda ombudsmana za zaštitu životinja u Beču. Gojaznost se kod ljubimaca lako prepoznaje. Ukoliko se rebra psa ili mačke blagim dodirom ne mogu opipati ili ako nema nikakve naznake struka - životinja je predebela.

Budući da vlasnici kućnih ljubimaca unos kalorija često potcjenjuju, Ured ombudsmana za zaštitu životinja Grada Beča je napravio komparaciju. Tako za psa od 15 kilograma, obrok od 28 grama sira predstavlja jednak unos kalorija kao jedan hamburger za odraslu osobu.

Kod mačaka je situacija slična. Ukoliko mačka od četiri kilograma pojede jedan kolutić salame, to je ekvivalentno jednoj kesi čipsa za odraslu osobu. Stoga se preporučuje uvođenje drugih nagrada osim poslastica.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Beč uvodi pametne trafostanice za energetsku efikasnost

Beč - Virtualni asistent za lakšu integraciju migranata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo