Stranačke aktivnosti     | 03.09.2021. 15:03 |

Saopćenje za javnost Naše stranke USK

FENA Saopćenje

Naša stranka USK: Vlada USK nema kredibilitet a ni namjeru da se bori protiv korupcije

Kantonalni odbor Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu je organizovao press konferenciju o borbi protiv korupcije, odnosno njenom nedostatku u tom kantonu. Prisutnim medijima obratile su se zastupnica Naše stranke u Skupštini USK Vildana Alibabić i Šeherzada Delić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Bihaća.

Kao primjer uspjeha u borbi protiv korupcije navele su Kanton Sarajevo u kojem je 2016. godine formiran Ured za borbu protiv korupcije, a 2019. godine usvojen Zakon o porijeklu imovine. Od 2016. do 2020. godine zaprimljeno je i obrađeno 1011 prijava, dok je u ovoj godini, dakle samo u njenoj prvoj polovini obrađeno 236 prijava. Izrađeno je i osam registara dostupnih na uvid građanima. Takvi su Registar zaposlenih u javnom sektoru, Registar imenovanih lica, Registar podataka o imovini, itd.

S druge strane, u Unsko-sanskom kantonu, 2017. godine formirano je Radno tijelo Vlade USK za borbu protiv korupcije, a 2020. Zakon o porijeklu imovine koji nije funkcionalan. Nema prijava, nema ureda, nema registara.

„Vlada USK očigledno želi stvoriti privid borbe protiv korupcije i to je razlog zašto je uopšte usvojen Zakon o porijeklu imovine. Na papiru imaju sve, u praksi ništa. Amandmanskim djelovanjem Zakon je učinjen nefunkcionalnim jer su iz njega isključeni bliski srodnici nosioca javnih funkcija i ukinute kaznene odredbe. Učinjen je nefunkcionalnim s obzirom na još neke stavke, ali navedene dvije su najočitiji primjer želje aktuelne vlasti da se ne suočimo s korupcijom.

Predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić je obećao da će od skupštinskih službi tražiti da izrade potpuno novi Prijedlog Zakona o porijeklu imovine. To znači da će se uraditi pročišćeni tekst, uvažiti sve sugestije zastupnika i organizacija koje podržavaju borbu protiv korupcije u BiH i Skupštini ponuditi novi Prijedlog. To bi se trebalo dogoditi u septembru 2021. Početak je septembra i mi želimo vjerovati da će ovog mjeseca biti potvrđena težina političke riječi predsjedavajućeg Skupštine, ali ga i podsjetiti na to obećanje“, rekla je Alibabić.

Skrenula je pažnju i na činjenicu da su Zakon o porijeklu imovine i izrada Planova integriteta dio programa rada Naše stranke:

„Mi smo ga odmah na početku mandata 2018. uvrstili u Program rada Skupštine, i odmah nakon toga Zakon u cijelosti pripremili i dostavili Ministarstvu pravosuđa i uprave USK.“

Vijećnica Delić je izrazila sumnju u namjere Vlade da se iskreno suoči s ovim problemom. Skrenula je pažnju na činjenicu da proces provjere diploma traje već dvije godine, provjereno je nepotpuno svega 40-ak institucija i još nema rezultata.

„Oni su kao skupštinska većina 2018. godine potpisali koalicioni  sporazum da će: jačati borbu protiv kriminala i korupcije.

Sudeći po tome koliko traje procedura usvajanja Zakona o porijeklu imovine (32 mjeseca); da nema strategije za borbu protiv korupcije kao ni akcionih planova; da je samo 29 institucija donijelo planove integriteta; na nezavršen proces provjere diploma; da je u ovom mandatu možda i najintenzivnije stranačko zapošljavanje i da su vrlo prisutne i druge koruptivne radnje; s obzirom na broj istraga koje se vode protiv skupštinskih zastupnika; na istrage u vezi s Vitom plus, te istrage u vezi sa savjetnicima premijera i na paradoks da nam je premijer zapravo magistar kriminalistike i sigurnosti koji bolje treba da zna od nas kako se boriti protiv korupcije, a to ne radi - može se zaključiti da ova koalicija pokazuje upravo suprotno od onog što su potpisali u koalicionom sporazumu, oslabljuju se mehanizmi koji su se uspostavili u ranijim skupštinskim sazivima.“

Na kraju su poručili da će Naša stranka ustrajati u namjeri da se do kraja mandata usvoji funkcionalan Zakon o porijeklu imovine i osnuje Ured za borbu protiv korupcije u USK.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo