Svijet     | 03.09.2021. 16:40 |

NATO traži dodatne evakuacije, talibani moraju ispuniti data obećanja

FENA Internet

BRUXELLES, 3. septembra (FENA) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da će alijansa nastojati evakuirati najugroženije Afganistance i zadržati kontakt s talibanima, ali da će novi vladari Afganistana morati dokazati da su vrijedni pomoći i priznanja, javlja Sky News. 

Turska kao članica NATO-a, koja je šest godina upravljala aerodromom u Kabulu, ponudila je pomoć u održavanju njegove operativnosti sada kada su američke i druge trupe NATO-a napustile Afganistan, a Katar je također ponudio pomoć.

Stoltenberg je rekao da je o tom pitanju razgovarao s katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem i katarskim ministrom vanjskih poslova.

Također je rekao da su mnogi Afganistanci koji su sarađivali s međunarodnim snagama i stoga su u realnoj opasnosti od talibana, ostali bez evakuacije. 

- Operativni kontakti s talibanima neophodni su kako bi se ljudi izvukli - rekao je Stoltenberg u razgovoru za Reuters.

Dodao je da je NATO je uspio evakuirati većinu osoblja koje je radilo za njih.

- Ali ostalo je još mnogo ljudi, a mi ćemo nastaviti raditi na njihovoj evakuaciji - dodao je Stoltenberg. 

Upozorio je da se ne očekuje brzo priznanje talibanske vlade, sada kad je prošlo više od dvije sedmice nakon što je ta grupa zauzela Kabul i okončala 20-godišnji rat.

Stoltenberg je rekao da je prerano za donošenje zaključaka o suosnivaču talibana Mullah Baradaru koji je postavljen za šefa nove vlade. 

- Moramo ih suditi prema njihovim postupcima, a ne prema riječima. Smatrat ćemo ih odgovornima za ono što su obećali: spriječavanje da Afganistan postane sigurno utočišta za međunarodne teroriste, zaštita ljudskih prava, posebno prava žena, i prava na slobodno kretanje - podvukao je Stoltenberg. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'