Bosna i Hercegovina     | 03.09.2021. 17:28 |

Hodžić i Ahmetović posjetili memorijalne centre i Općinu Srebrenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - S ciljem ukazivanja dužnog poštovanja žrtvama genocida, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i kantonalni ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović danas su s predstavnicima boračkih saveza i udruženja posjetili memorijalne centre u Veljacima i Potočarima.

I ova posjeta doprinos je razvijanju kulture sjećanja, ali i pomirenju i suživotu naroda u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

- Genocid i bilo koji zločin ne može, ne treba i ne smije biti generaliziran i ne smije biti pripisan cijelom narodu. Počinioci zločina imaju svoje ime i prezime i kao individue, trebaju i moraju da odgovaraju za ono što su učinili. Nova pokoljenja ne treba i ne smiju da nose taj teret na svojim leđima. Zbog njih danas, sjećajući se svega onoga što se ranije dešavalo i opominjući, ipak treba da gledamo u budućnost - kazao je premijer Hodžić i dodao da Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Memorijalni centar u Veljacima, ali i drugi centri i stratišta podsjećaju i opominju da ksenofobija i nacionalizam mogu dovesti do nasilja nezamislivih razmjera i da imaju ogromnu važnost u podizanju javne svijesti o tragičnim događajima iz jula 1995. godine, o sudbini nevinih žrtava.

Ovi memorijalni centri, mezarja i spomen-sobe, zajedno sa svim izloženim fotografijama i dokumentima vjeran su i vrijedan dokaz o masovnosti zločina. Tu ulogu memorijalnih centara Vlada Tuzlanskog kantona dobro razumije i zato konstantno podržava njihov rad, zaključio je premijer Hodžić.

Ministar Ahmetović je pripadnike boračke populacije podsjetio na projekte koje Tuzlanski kanton realizira s ciljem podrške boračkoj populaciji, akcentirajući da, posmatrano u odnosu na iznose budžeta, Tuzlanski kanton izdvaja procentualno najveći iznos za podršku boračkoj populaciji.

Nakon posjete memorijalnim centrima, premijer Hodžić se susreo s načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem.

Razgovarano je o povratku, uslovima života povratnika, ali i načinima na koje Tuzlanski kanton, zajedno s Općinom može pomoći u podizanju kvalitete života povratnika u Srebrenicu, ali i uopće kvalitetnijem životu građana u Srebrenici.

Izraženo je očekivanje da će Općina pružiti dodatnu podršku povratničkoj populaciji, što će u značajnoj mjeri opravdati i dodatna izdvajanja Tuzlanskog kantona za te namjene.

- Vrijeme je da mijenjamo paradigmu naših odnosa. Vrijeme je da stanovništvo dođe na put dobrog življenja. Iz današnjeg razgovora jasna je poruka spremnosti srebreničkih struktura da privlačenjem investicija i stvaranjem novih poslovnih kontakata i veza poboljšamo ambijent življenja i kvalitet svih građana Srebrenice bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost - kazao je premijer Hodžić i dodao da će u narednom periodu Općina i Kanton i dalje raditi na realizaciji zajedničkih, kako kratkoročnih oblika pomoći, tako i na osmišljavanju novih dugoročnih programa podrške.

- Danas smo zahvalni premijeru Hodžiću na pruženoj ruci za buduće projekte saradnje i ponudama koje su nam izložene. U tom smislu vrlo brzo ćemo uspostaviti kontakte s Gradom Tuzlom i Tuzlanskim kantonom kako bismo došli u posjet te predložili neke naše ideje i projekte koji bi doprinijeli kvalitetu života svih građana Srebrenice. Tu saradnju kasnije možemo širiti i na druge kantone i druge gradove. Time možemo pokazati i biti primjer kako može i treba da funkcionira cijela Bosna i Hercegovina - riječi su načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Premijeru TK Kadriji Hodžiću uručena 'Zlatna povelja' Unije veterana TK

Hodžić: Milanović je vezano uz Srebrenicu prešao civilizacijsku liniju

TK - Hodžić na naučnoj konferenciji "Ekonomija integracija"

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana