Kultura     | 03.09.2021. 19:39 |

Tuzla - 'Razgovoruša' obnavlja ljubav prema knjizi

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. septembra (FENA) - Studenstki klub ljubitelja knjige Razgovoruša danas je u Slanoj Banji u Tuzli održao sastanak na kojem se razgovaralo o romanu Norveška šuma, Haruki Murakamija.

Iako je ovo klub koji je namijenjen prvenstveno studentima Univerziteta u Tuzli, ipak vrata Razgovoruše otvorena su za cijelo građanstvo, a Amela Delić, osnivačica kluba i viša asistentica na Odsjeku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, istakla je da postoje slučajevi kada na sastanku prisustvuje više drugih ljudi, građana Tuzlanskog kantona nego samih studenata. Stoga su odlučili da izađu iz učionice i pobjegnu u prirodu:

„Mi smo na početku nekako uglavnom Razgovoruše održavali na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Oni su nam dali odriješene ruke da možemo u bilo koje doba dana ili kad god mi odlučimo održati te sastanke. Međutim, kako je počela pandemija korona virusa nekako smo bili primorani da te sastanke izmjestimo izvan učionica da bi se uopšte održalo. Bilo ih je par i online. Nekako nam je u tom smislu panedmija pomogla na način da smo shvatili da se vrlo zanimljvii sastanci i druženja o knjizi mogu održati u prirodnom ambijentu. Pa smo tako bili na Kušlatu, na Kula Gradu, evo ovdje na Tuzlanskoj Slanoj Banji, i jednostavno pronalazimo neka lijepa mjesta i lijepe ambijente gdje bi se moglo govoriti o knjizi. I to nam obično bude mnogo prijatnije nego kad smo zatvoreni u nekim učionicama, posebno ako su to neke starije učionice, pa nam je taj ambijent malo sumoran, ovako je to u prirodi mnogo ljepše.“

Zamisao o osnivanju Razgovoruše 2018. godine, potaknuta je činjenicom da studenti uglavnom čitaju knjige i mimo svoje osnovne literature koje spremaju kako bi pripremili ispite, ali i da uglavnom nemaju prilike da govore o tome. Međutim, odziv na sastancima nije uvijek isti zbog ispitnih ili nekih drugih obaveza, pa tako, kao što je to bilo na Slanoj Banji, dođe i do 4-5 članova. Razlog malom odzivu na ovakve i slične projekte te nemogućnost motivacije Mirela Karahasanović, osnivačica kluba i viša asistentica na Odsjeku za filozofiju i sociologiju, pronalazi u neposvećenosti javnosti i medija  samom fenomenu čitanja:

„Nemamo baš neke obrazovne emisije, emisije edukativnog karaktera, u kojima se promovira čitanje. Ovo što mi radimo nije dovoljno, mislim da bi ipak bilo ozbiljnije i možda bi čak to više odijeknulo ako bismo imali neki kontinuirani naglasak kroz medije, da se malo više čita i obrati pažnja na kulturu čitanja, te da se malo više organizujemo unutar škola. I to mislim generalno, da počnemo raditi na tom planu. Bojim se da smo u velikoj mjeri zakazali. Ne dajemo dovoljno prostora knjizi, taj prostor preuzele su društvene mreže itd. I onda naravno da čitanje djeluje kao nešto što je beskorisno, neprofitabilno, umjesto da djeluje kao nešto što osnažuje naš duh, intelgineciju, pogled na svijet, otkrivanje nekih novih razina zbiljnosti.“

Iako smo danas svjedoci da su mladi ljudi najviše okrenuti društvenim mrežama i da sve manje vremena provode čitajući, Zorana Gavran nije jedna od njih. Iako studira na Odsjeku za bosanski jezik i književnost, ipak se na Razgovoruši susreće s knjigama koje nisu obavezna lektira na njenom Odsjeku.

„Bivanje na društvenim mrežama je naš bijeg od autentičnosti, od onoga što mi zapravo i jesmo. I stoga, mislim da su knjige pravi način da upoznamo sebe, da znamo svoju suštinu i ono ko smo ustvari. Ovaj klub i sastanci koji se održavaju su izvrna prilika da se krene u tom smijeru“, dodaje Gavran.

„Naučili smo mnogo toga, što iz knjiga, što jedni od drugih. Naše se diskusije nikada ne završavaju samo na knjigama, one idu mnogo dublje, pošto smo svi ovdje različitih profila, različitih interesovanja, sa različitih odsjeka, studija itd. Pomažemo jedni drugima, na neki način nadograđujemo jedni druge kao ličnosti, obogaćujemo jedni druge. Nakon svake Razgovoruše osjećam se zaista ispunjeno i na neki način vjerujem da sve ovo ima smisla“, izjavila je Delić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta