Bosna i Hercegovina     | 04.09.2021. 10:17 |

U KS-u 92 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba preminula

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Nakon laboratorijskog testiranja 851 uzorka, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 92 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 70 osoba. Jedna osoba je preminula od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 105 pacijenata, od kojih su 84 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 55 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 50.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih 11 koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 616 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 1.702 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 54.580 osoba zaraženih koronavirusom i 52.657 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 87, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 144.

-S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo da je potrebno izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i gužve. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću treba da ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS proteklog dana je pregledano 213 pacijenata, od kojih je troje transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 489 PCR briseva. Covid-pozivni centar zabilježio je 271 poziv, a obavljeno je i 95 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U istom periodu ukupno je aplicirano 2.384 doze vakcina, i to 1.390 na Zetri, 729 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 265 doza putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata" gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo i Ilidža omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Također, revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su građani primili prvu dozu vakcine.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini.

Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo