Svijet     | 04.09.2021. 11:43 |

UN će održati sastanak povodom rastuće humanitarne krize u Afganistanu

FENA Internet

NEW YORK, 4. septembra (FENA) - Čelnik Ujedinjenih nacija sazvat će ministarski sastanak u Ženevi 13. septembra kako bi tražio brzo povećanje sredstava za rješavanje rastuće humanitarne krize u Afganistanu, gdje je gotovo polovini od 38 miliona stanovnika zemlje potrebna pomoć.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da će generalni sekretar Antonio Guterres također apelirati "na potpuni i neometan humanitarni pristup kako bi Afganistanci nastavili dobivati ​​osnovne usluge koje su im potrebne".

Dujarric je rekao da je do sada prikupljeno samo 40 posto sredstava UN-ovog apela za 1,3 milijarde dolara za 2021. godinu. Cilj je da se prikupi pomoć za više od 18 miliona ljudi, javlja AP.

- Afganistan se suočava s prijetećom humanitarnom katastrofom - rekao je glasnogovornik UN-a.

- Svaki treći Afganistanac ne zna hoće li imati hrane. Predviđa se da će gotovo polovica sve djece mlađe od pet godina biti akutno pothranjena u sljedećih 12 mjeseci - kazao je on.

Ranije u petak, Dujarric je rekao da je generalni sekretar "vrlo zahvalan na velikodušnosti" Danske, Kazahstana, Sjeverne Makedonije, Pakistana, Poljske, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Država što su stavili na raspolaganje objekte i prevoz za privremeni premještaj osoblja UN-a u Afganistanu.

Dujarric je 18. augusta najavio da se oko 100 od 300 međunarodnih uposlenika UN-a premješta u Kazahstan na rad na daljinu zbog sigurnosnih razloga.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu