Stranačke aktivnosti     | 04.09.2021. 13:20 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Drugi vanredni kongres Naše stranke: Usvojena programska deklaracija

Naša stranka danas u Sarajevu održava Drugi vanredni kongres. U dosadašnjem toku Kongresa usvojena Programska deklaracija.

Na samom njenom početku istaknuta je opredijeljenost Naše stranke za euro-atlantske integracije: „Zalažemo se za članstvo BiH u Evropskoj uniji kao garant ekonomskog oporavka zemlje i za NATO integracije koje će otkloniti mogućnost novih ratova i stvoriti perspektivu za trajan i stabilan mir.“

U Deklaraciji se kao glavna kočnica progresa u Bosni i Hercegovine prepoznaju destruktivne politike nacionalističkih stranaka. Da bi se one onemogućile potrebne su ustavne reforme za koje će se Naša stranka zalagati: „Snažno smo protiv zloupotrebe etničkih prava kao mehanizama dominacije političke elite i jedne grupe nad drugima te teritorijalnog rasparčavanja zemlje. Smatramo da svaki građanin mora imati mogućnost da se kandiduje i bude biran za svaku poziciju u ovoj zemlji te da nikome ne smije biti uskraćeno pravo glasa. Činjenica da još uvijek nije implementirana odluka Sejdić-Finci je skandalozan pokazatelj pogubnosti nacionalističkih politika. Naša stranka potvrđuje da je osnovni subjekt političkog i društvenog života građanin-pojedinac. Uspješna zaštita kolektivnih prava zahtijeva da se ona taksativno nabroje u ustavnom tekstu; institucionalni modeli te zaštite moraju biti u skladu s evropskom praksom.“ U skladu s navedenim zalagat će se i za izmjene Izbornog zakona.

Kao jedan od ciljeva navedena je i transparentnost javne uprave kao i borba protiv korupcije. Opredijeljenost Naše stranke u tom pravcu potvrđuje i dosad učinjeno, navodi se u Deklaraciji: „U Kantonu Sarajevo uspostavljen je Registar zaposlenih u javnom sektoru kao i Ured za borbu protiv korupcije koji je, također, na našu inicijativu uspostavljen i u Tuzlanskom kantonu.“

Kad je u pitanju obrazovanje, istaknuta je važnost pristupa predškolskom odgoju za svu djecu, omogućavanje jednakih uslova obrazovanja za sve, bez afirmacije etničkih podjela kroz obrazovni sistem, ali i usklađenost obrazovanja s tržištem rada.

Također, na listi prioriteta Naše stranke nalazi se i privreda koju je potrebno osnažiti na sljedeće načine: Smanjenje sredstava za birokratiju i državni aparat; poticaje razvoju i zapošljavanju u privatnom sektoru; poticaje razvoju industrijskog i poljoprivredno-prehrambenog sektora; razvijenu socijalnu politiku i zapošljavanje mladih.

Pandemija je, navodi se u Deklaraciji, dala za pravo Našoj stranci kad su u pitanju zdravstvene politike za koje su se dosad njeni zastupnici zalagali. Neke od njih su: Uvođenje proširenog i dobrovoljnog privatnog zdravstvenog osiguranja; uvođenje dodatnih mehanizama kontrole finansiranja zdravstva; uspostava javno-privatnog partnerstva u javnom zdravstvenom sistemu i korištenje zdravstvenih usluga na cijelom teritoriju BiH/FBiH.

Naša stranka nastavit će se zalagati i za zelene politike u cilju zaštite životne sredine.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo