Bosna i Hercegovina     | 06.09.2021. 11:32 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Šarović: Zaustaviti institucionalne nasrtaje na BN televiziju

Nakon gotovo jednomjesečnog targetiranja BN televizije kao neprijateljske i antisrpske, režim predvođen Miloradom Dodikom je posegao za institucionalnim gušenjem slobode govora u Republici Srpskoj, političkom odlukom RAK-a predvođenog bivšim Dodikovim savjetnikom Draškom Milinkovićem da uskrati zemaljski signal BN televiziji, kojim se i dalje u svojim domaćinstvima napajaju mnogi ruralni krajevi – istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

„Iako su posegli za gašenjem predajnika i repetitora BN televiziji, politički izabrano rukovodstvo RAK-a i RTRS-a ne dozvoljava BN televiziji, najgledanijoj televiziji u Republici Srpskoj da se priključi na MUX A čime bi ovaj problem bio riješen“ – kazao je Šarović.

On naglašava da se iza svega krije nastojanje da se medijski prostor Republike Srpske svede na dvije televizije pod kontrolom porodičnog klana Dodik.

„Favorizovanje ATV-a u priključivanju na MUX A je dokaz da se biraju iskučivo mediji u vezi sa porodičnim klanom. Radi se o najstrašnijem gušenju slobode govora jer se po prvi put uključuju institucije sistema koje aktivno učestvuju u nasrtajima na BN televiziju“ – poručio je Šarović.

On od nadležnih institucija zahtjeva da se hitno dopusti priključak BN televiziji na MUX A a od političkog režima da prestane da targetira medije, favorizuje podobne i nasrće na one koje smatraju nepodobnim.

„Sloboda informisanja je najveće demokratsko dostignuće i očigledno je režimu veoma bitno da uguši svaki oblik drugačijeg mišljenja i to na način da medijski prostor Republike Srpske svede na dvije televizije, ATV i RTRS“ – naveo je Šarović.


Sektor za
politiku i medije

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šarović podnio neopozivu ostavku, ovlaštenja predsjednika SDS-a preuzeo Milan Miličević

Šarović: Ovo je trenutak za buđenje svih, izađite i glasajte

Šarović: Kakve god da su nametnute odluke, principijelno sam protiv njih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana