Ekonomija     | 06.09.2021. 11:30 |

U Parizu završeno obilježavanje 100 godina CIGRE, bili prisutni i bh. delegati

FENA Dragan Vuković

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Međunarodni komitet za velike električne sisteme CIGRE u Parizu je okončao obilježavanje 100 godina djelovanja i 48. zasjedanje koje je sa 800 prezentiranih stručnih referata predstavljalo krunu rada u posljednje dvije godine i djelovanja ove strukovne organizacije u rješavanju aktuelnih i nadolazećih energetskih problema za čovječanstvo.

Tokom devetodnevne rasprave i brojnih događaji upriličenih ovim povodom elektroenergetičari iz cijelog svijeta dali su značajan doprinos balansiranju odnosa između, razvoja energetike, ekonomije, društva i okoliša. Posebnu poažnju privukao je stručni panel posvećen klimatskoj neutralnosti.

- CIGRE je zaista postalo područje za raspravljanje o klimatskim promjenama i izgradnju novog energetskog sistema baziranog na novoj energiji za čistu energetsku tranziciju -izjavio je ovim povodom za Fenu  Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Bosna i Hercegovina je na ovom skupu, kako kaže,  imala šest delegata i prezentirala je dva stručna referata. Izlaganja naših autora privukla su pažnju tokom grupnih diskusija.

Učesnicima pariskog skupa obratio se  Michel Augonnet (Francuska) u funkciji predsjednika CIGRE Paris osvrnuvši   na posljedice globalne Covid pandemije i  istorijski razvoj CIGRE. Kao posljedicu pandemije istakao je da imamo elektronsko zajedanje 2020., virtuelno 2021. i hibridno 2022. godine, ali i finansijski gubitak CIGRE, od preko dva miliona eura.

Istakao je da su CIGRE od osnivanja 1921. godine do danas pratila dešavanja i  promjene u industriji, najprije započinjući sa elektrifikacijom.

Kako ističu iz CIGRE BiH, zasnimljiv nastup imao je izvršni predsjednik Kineske mrežne korporacije Xin Baoan stavljajući u fokus svog izlaganja izgradnju elektroenergetskog sistema zasnovanog na novoj energiji u svrhu provođenja čiste energetske tranzicije. Brazilac  Marcio Szechtman, predsjednik Tehničkog komiteta govorio je o ključnim resursima na planeti: energija, hrana i voda, naglašavajući da CIGRE ima značajnu ulogu u dekarbonizaciji, tehničkim rješenjima mreža, posebno u planiranju, vođenju, materijalima, pogonu, planiranju, regulaciji, komunikacijama, trgovini, cyber sigurnosti. Gauri Singh, zamjenicu generalnog direktora IRENA-e, govorila je o globalnoj energetskoj tranziciji: glavnim izazovima, rješenjima i obrazovnim zahtjevima za elektrifikaciju i integraciju sistema obnovljivih izvora energije na svim kontinentima.

- O svemu ovome mi ćemo kao nacionalni komitet CIGRE raspravljati na 15. savjetovanju BH K CIGRE, koje će biti održano u Neumu od 15. do 17. oktobra 2021. godine - najavio je na kraju izjave za Fenu Edhem Bičakčić. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom