Svijet     | 06.09.2021. 11:53 |

Švedska odbacuje snage EU za brzo djelovanje

FENA Internet

ŠTOKHOLM,  6. septembra (FENA) - Prijedlog ministara odbrane zemalja članica EU o europskim snagama za brzo djelovanje kako bi se što efektnije reagiralo na novonastale krize, pogotovo nakon situacije u Afganistanu, odbijen je od nekoliko zemalja, uključujući i Švedsku i njenog ministra odbrane Petera Hultqvista, piše portal Euroactiv. 

- Ne vidim to kao dobar način za rješavanje ovih problema - rekao je Hultqvist.

Saradnja sa SAD-om je okosnica europske sigurnosti, rekao je ministar odbrane za Švedski radio.

Usred afganistanske krize, ministri odbrane zemalja članica EU prošle su sedmice razgovarali o prijedlogu snaga za brzo reagiranje i mogućnosti da se krene prema ad-hoc vojnoj saradnji između zainteresiranih država članica EU.

Prema njegovim riječima, veza preko Atlantika ostaje posebno važna za ravnotežu i stabilnost ,,u našem dijelu svijeta", rekao je, dodajući da ono što se događa u Rusiji predstavlja prijetnju za Švedsku, koja se i dalje drži njenog statusa van NATO-a.

Podrška mogućem budućem članstvu Švedske u NATO-u već je neko vrijeme u porastu, pri čemu je javno mnijenje naklonjeno, a trenutna većina u parlamentu namjerava održati u životu mogućnost podnošenja zahtjeva za članstvo u nekom trenutku u budućnosti.

Hultqvistova izjava u skladu je sa stavovima baltičkih država i Poljske, dok je susjedna Finska jači zagovornik europskih snaga za brzo djelovanje.

Napori EU na stvaranju takvih snaga traju više od dvije decenije, kada su nakon kosovske krize čelnici EU donijeli odluku o osnivanju zajedničke jedinice od oko 50.000 vojnika do 2003. godine, ali se takvi planovi nikad nisu ostvarili.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo