Svijet     | 06.09.2021. 12:15 |

Lideri bjeloruske opozicije osuđeni na zatvorske kazne

FENA Internet

MINSK, 6. septembra (FENA) - Dvoje vodećih bjeloruskih opozicionih ličnosti, Marija Kalesnikava i Maksim Znak, osuđeni su na dugotrajne zatvorske kazne po optužbi za zavjeru, koje su Sjedinjene Američke Države nazvale „izmišljenim“, usred obračuna autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka sa prodemokratskim aktivistima, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kalesnikava je danas osuđena na 11 godina zatvora, a Znak na 10 godina nakon što su proglašeni krivim po optužbama za zavjeru u cilju preuzimanja vlasti, pozive na radnje štetne po nacionalnu bezbednost, te pokušaja da stvore ekstremističku organizaciju.

Dvoje optuženih, koji su članovi opozicionog Koordinacionog vijeća, odbacili su optužbe kao politički motivisane proistekle iz njihovih poziva na proteste protiv zvaničnih rezultata izbora u augustu prošle godine.

- Zahtijevamo hitno oslobađanje Marije i Maksima, koji nisu ni za šta krivi. To je teror protiv Bjelorusa koji se usuđuju da se suprotstave režimu - napisala je na Twitteru opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja je bila primorana da ode iz zemlje iz sigurnosnih  razloga.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lukašenko tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu u blizini Moskve krenuli prema Bjelorusiji

Tihanouskaja: Smrt Navaljnog je 'zeleno svijetlo' za režimska ubistva političkih zatvorenika

EU najoštrije osuđuje talas represije protiv bivših političkih zatvorenika koji su ostali u Bjelorusiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo