Stranačke aktivnosti     | 06.09.2021. 12:53 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

 

- Režimska struktura, mimo zakona i odluka, pokušava ugušiti slobodu govora i medijske slobode, oduzimajući mogućnost da pojedini mediji rade svoj posao. To je perfidna igra u kojoj ponovo glavnu ulogu igraju SNSD i Dodik, koji je najavio da će brutalno napasti BN TV, što sada i provodi, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović tokom današnje konferencije za medije.

Borenović kaže da je BN TV već godinama targetirana kao „neprijateljska“ televizija, što je intenzivirano posljednjih mjeseci.

- Godinama se stavljaju mete na ljude koji rade na BN TV, na novinare i urednike i na taj način se obračunavaju sa medijem koji radi svoj posao i omogućava građanima da dobiju informaciju o aktuelnim dešavanjima u zemlji. Užasna je namjera vladajućeg režima da se obračuna sa BN TV, očigledno u namjeri da pod kontrolu stave sve medije u Republici Srpskoj i uvedu medijski mrak.

On kaže da je neophodno obezbijediti jednak tretman svim medijima koji prelaze na digitalni MUKS A sistem i da je očegledno da su pojedini mediji, posebno Alternativna televizija, favorizovani od strane vladajuće koalicije.

- Sve zemlje u Evropi su obezbijedile jednak tretman komercijalnim televizijama kada je u pitanju digitalni sistem emitovanja, a samo se u Republici Srpskoj pravi selektivan pristup. To je završna faza diktature u kojoj se pokušava ograničiti sloboda govora i pravo medija da se svojim sadržajem izbore za naklonost gledalaca. Nevjerovatna je bahatost i krajnji je bezobrazluk vladajuće strukture da se isključivo jednoj privatnoj televiziji, s kojom ima povezanost sam vrh SNSD-a, obezbijedi mjesto broj 1 u digitalnom sistemu, a da se čak javni servis smješta na četvrtu poziciju, kaže Borenović.

On je podsjetio da je 7. jula Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio zaključke kojima je naloženo da se do 20. jula odobri ulazak u digitalni MUKS A sistem svim komercijalnim stanicama:

- Obaveza Savjeta ministara, Ministarstva komunikacija i transporta, RAK-a i javnih emitera da bila je da omoguće ulazak u ovaj sistem svim komercijalnim TV stanicama, uključujući i BN TV.

Borenović poručuje da ova namjera vladajućeg režima neće proći:
- Postoji mnogo mehanizama kojima ćemo se boriti da se ova diskriminacija zaustavi i da se poštuje odluka Parlamenta, te svim komercijalnim televizijama omogući jednak tretman. Za ovaj zaključak kojim se omogućuhe ulazak u MUKS A sistem su glasali svi poslanici, osim njih 7 koji dolaze iz SNSD-a, te je ovo i veliki test za njihove koalicione partnere koji s njima čine vlast na nivou zajedničkih institucija. Podnijećemo i krivične prijave protiv onih koji ne postupaju po obavezi koju imaju odlukom Parlamenta, ali ako treba, upotrijebiti i druge mehanizme. Ovo je veliki test za naše društvo u cjelini, poručio je Borenović.

 

 

Informativna služba PDP-a

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom