Ekonomija     | 06.09.2021. 15:06 |

Potpisani sporazumi za izgradnju sistema transporta na Bjelašnici i Igmanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. septembra (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas dva sporazuma s v.d. direktorom KJP „ZOI 84“ Jasminom Mehićem i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov koji podrazumijevaju realizaciju sufinansiranja projekata izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcije postojećeg sistema transporta na Bjelašnici i Igmanu, te prvu fazu izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate. 

Za sufinansiranje navedenih projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo odobreno je 2.295.000 KM.

- Opredjeljenje ove Vlade je da ulaže u planine Bjelašnicu i Igman, a trenutno u KJP „ZOI 84“ imamo, osim ova dva, i druge spremne projekte koji su urađeni po savremenim metodološkim zahtjevima i zato koristim priliku da kažem da ćemo u narednom periodu imati dobre priče o ulaganju u Bjelašnicu i Igman - kazao je Delić.

Istakao je da su ova dva projekta pripremljena u kratkom vremenu uprkos komplikovanim administrativnim procedurama, koje su posebno kompleksne kada se radi o projektima ovog tipa.

V.d. direktor KJP „ZOI 84“ Jasmin Mehić pojasnio je da projekat izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcija postojećeg sistema transporta na Bjelašnici podrazumijeva nabavku i instaliranje novog ski lifta na trasi BX na Bjelašnici, te zamjenu i servisiranje postojeće instalacije lifta BX.

„Oba lifta ići će istom trasom, uporedo jedan pored drugog. Jedan od osnovnih razloga paralelne uspostave liftova je posjedovanje potrebnih dozvola koje ne iziskuju dodatne promjene regulacionog plana gradnje, što će ubrzati njihovu implementaciju. Na ovaj način povećat će se kapacitet liftova i do tri puta, obzirom da je sadašnji lift star trideset godina, a njegov trenutni kapacitet je ispod 30 posto od projektovanog - rekao je Mehić te najavio da će već sutra biti raspisani javni pozivi za realizaciju ova dva projekta, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mostar će u rujnu biti domaćin "Truck & Bus Showa"

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu