Bosna i Hercegovina     | 06.09.2021. 15:06 |

Na području BPK Goražde porast broja novozaraženih

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. septembra (FENA) -  Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  iz sedmice u sedmicu bilježi se porast broja novozaraženih koronavirusom – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Naglasila je da je od 158 uzoraka testiranih u protekloj sedmici, bilo 15 pozitivnih, što je porast u odnosu na sedmicu prije. Ukupno 45 osoba je stavljeno pod zdravstveni nadzor, dok su tri osobe upućene u KCUS na liječenje zbog posljedica Covid-19 infekcije.

- Trenutno imamo 31 aktivno zaraženu osobu dok se u izolaciji nalaze 83 osobe. Dakle, svakodnevno bilježimo porast broja novozaraženih tako da apelujem na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi, a kojima se sprečava prenošenje virusa. Mislim da imamo još vremena da na neki način usporimo širenje infekcije – naglasila je dr. Bičo.

Dodala je da je jedan od najboljih načina  imunizacija koja je nastavljena i danas i u radnim kolektivima.  

- U prošloj sedmici ukupno je vakcinisano 687 osoba prvom dozom, što je jako dobro u odnosu na raniji period. Ukupno je prvom dozom na području BPK vakcinisano 5.668 osoba što iznosi 24, 9 posto od ukupnog broja stanovnika, dok je sa drugom dozom vakcinisano 2.397 osoba. Danas smo vakcinisali i uposlenike  JKP '6 mart'  gdje je menadžment organizirao imunizaciju u radnom kolektivu. Na raspolaganju su dvije vrste vakcina, AstraZeneca i Sinofarm i još jednom apel svim punoljetnim građanima da se prijave za imunizaciju u svojim porodičnim ambulantama – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'