Svijet     | 06.09.2021. 18:22 |

Italija se nada pravednijoj distribuciji vakcina protiv COVID-19 na samitu G-20

FENA Internet

RIM, 6. septembra (FENA) - Italijanski ministar zdravstva najavio je da bi sastanak njegovih kolega iz G-20 mogao rezultirati povećanjem napora da se vakcina protiv COVID-19 obezbijedi svim siromašnim zemljama.

Ministar Roberto Speranza rekao je novinarima u nedjelju, nakon uvodnog zasjedanja dvodnevnog sastanka u Rimu, da se nada da će samit G-20 rezultirati "paktom" o izazovu da se vakcine donesu svima, uključujući i osjetljiviju populaciju.

Speranza se žalio da postoji duboki jaz između bogatijih zemalja i siromašnijih u pogledu distribucije vakcine. On je izrazio optimizam da će okupljanje Grupe 20 nacija rezultirati odlučnošću "tako da je vakcina pravo svih, a ne samo privilegija nekolicine", prenosi AP.

Italija trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom G-20. Speranza je također održao odvojene sastanke s ministrima zdravstva Britanije, Indije i Rusije.

Uoči okupljanja Speranza je na Twitteru napisao da "samo zajedničkim radom možemo garantovati pravedniju distribuciju vakcina protiv COVID-19".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'