Ekonomija     | 07.09.2021. 12:34 |

Počela berba šljiva u Rami, zasađeno oko 280 hektara

FENA Nina Maslo

PROZOR/RAMA, 7. septembra (FENA) - U općini Prozor-Rama počela je berba šljiva po kojima je ramski kraj nadaleko poznat, a obzirom da godišnje prosječno imaju 290 sunčanih dana njihove šljive su, kažu, dobre, sočne i pune šećera. 

Po riječima pomoćnika načelnika Općine Prozor-Rama Josipa Juričića, u toj općini pod šljivom je oko 280 hektara, od kojih je osamdeset hektara novih nasada.

- Dvjesto hektara uglavnom je zasađeno starim nasadima šljive požegače koja je kao u svim drugim područjima podložna bolestima te su se mnogi okrenuli novim sortama šljive, tako da su novi nasadi od 80 hektara nešto što ovoj općini vraća epitet šljivarskog kraja - kazao je Juričić u razgovoru za Fenu.

Želeći da zadrži taj epitet, Općina Prozor-Rama pokrenula je 2017. godine projekt revitalizacije voćnjaka šljive te svake godine besplatno dodijeli jednu određenu količinu sadnica šljive poljoprivrednicima koji su zainteresirani i koji imaju uslove za to. 

- Poljoprivrednike zadužimo da te sadnice posade po svim agrotehničkim mjerama i pravilima, tako da smo do sada na taj način podržali oko 400 korisnika s nekih 40 hiljada sadnica, odnosno oko 80 hektara novih nasada - naglasio je Juričić.

Dodao je kako skoro svako kućanstvo ima poneko stablo šljive, a onih koji se ozbiljnije bave šljivarstvom i koji prerađuju šljivu ima negdje oko 300.

- Kada govorimo o sortama šljiva, još uvijek ima požegače koja je bolje rodila nego ranijih godina i izdržala sušu i sve nedaće. To je stara sorta šljive koja još uvijek postoji na našem području, ali potiskuju je nove sorte - razne vrste čačanki, stanley i hanita, koje polako uzimaju primat u našim voćnjacima - ustvrdio je Juričić.

Šljiva ima dosta, a one koje se ne prodaju ili ne iskoriste na drugi način, idu u rakiju.

- Svi znaju napraviti rakiju i rakija se, kažu ljudi, više isplati nego bilo koji drugi proizvod od šljive i tako to ide već godinama. Po statističkim mjerenjima koja se ovdje provode redovno, u Prozoru-Rami prosječno godišnje ima oko 290 sunčanih dana i to je jedan od razloga zašto je šljiva ovdje dobra, sočna i puna šećera. Kad pravimo rakiju od šljive niko u nju ne stavlja ni mrvicu šećera, a mislim kad bi neko to ovdje uradio da bi bio isključen iz zajednice - našalivši se navodi Juričić.

Kazao je i kako Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani šljive Prozor-Rama 2021.", koji je u toj općini postao tradicija, ove godine zbog epidemioloških mjera neće biti održan.

- Sajam je trebao biti održan u sportskoj dvorani u kojoj napravimo pravi sajamski ambijent sa štandovima i popratnim sadržajima. Sadašnje epidemiološke mjere omogućavaju boravak samo 50 ljudi u zatvorenom prostoru i jednostavno se taj ugođaj ne može napraviti. Pripremili smo se za taj sajam, najavljivali ga, ali smo ga, nažalost, morali otkazati - naveo je Juričić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bećirović razgovarao sa Ramom o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu

Rama: Srbija mora priznati Kosovo

Rama: U najboljem interesu Zapadnog Balkana je ispunjavanje kriterija za pristup EU

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'