Regija     | 07.09.2021. 11:10 |

Vulin odgovorio Grlić Radmanu da 'srpski svijet' nije poziv na sukobe

FENA Saopćenje

BEOGRAD, 7. rujna (FENA) - Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u utorak, reagirajući na ocjenu hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana da je "srpski svijet" ideja "osvajačke politike" koja je poražena, kako to nije poziv na sukobe već "odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima izvan Srbije".

Dan nakon nemira u Crnoj Gori zbog ustoličenja metropolita Srpske Pravoslavne Crkve, Vulin je rekao da je zadatak sadašnje generacije srpskih političara "da stvori srpski svijet da bi zaštitio Srbe" i dodao da se u suprotnom "boji da nećemo dočekati sljedeću generaciju Srba".

Ustoličenju novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju usprotivili su se Crnogorci koji se protive tješnjim odnosima sa Srbijom. U incidentima koji su tome prethodili ozlijeđeno je sedam policajaca i desetak prosvjednika, a 14 ih je privedeno.

"Što bi to (srpski svijet) trebalo značiti, to bismo htjeli znati“, upitao je Grlić Radman u ponedjeljak nakon Vulinove izjave u povodu incidenata na ustoličenju mitropolita.

"Sve one invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene. Ovdje nema mjesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika", rekao je Grlić Radman komentirajući Vulinove poruke.

U današnjem priopćenju iz Vulinova ureda navodi se kako "Grlić Radman nije našao razlog da osudi divljanje na Cetinju i ne vidi problem u nasilnim pokušajima da SPC bude jedina vjerska zajednica u Europi koja se pod zaštitom dugih cijevi ide pomoliti Bogu u svom manastiru, ali vidi problem u Srbiji, koja neće šutjeti pred nasiljem i poniženjem".

Vulin je poručio kako "srpski svijet" nije poziv na sukobe, već je "odgovor na političko i fizičko nasilje nad Srbima, na šutnju o zločinima u Oluji, na podsmjehivanje poklanim podrinjskim Srbima".

"'Srpski svijet' nastaje da se ne bi ponovio jasenovački genocid i nastaje da 'Velika Albanija' ne prođe bez brane i otpora, da kada se Srbi u Republici Srpskoj prisiljavaju pod prijetnjom robije da prihvate da su genocidan narod ima tko da ih okupi i ohrabri da budu jedinstveni",  naveo je Vulin, reagirajući na ocjene hrvatskog šefa diplomacije u povodu sve češćeg spominjanja "srpskog svijeta" koji Beograd vidi kao opciju nacionalnog homogeniziranja Srba u regiji.

Vulin je istaknuo i da je to" politički mirni i nikakav drugačiji odgovor na pokušaj otimanja Kosova i Metohije, na rušenje Republike Srpske, na vraćanje ustaštva u službenu politiku Hrvatske, na pokušaje da se Srbima oduzme Crkva, a da se Srbi van Srbije proglase agresorima i okupatorima, a tragovi njihovog postojanja zatiru", istaknuo je Vulin, prenosi Hina. 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grlić Radman: Komšić je uhljeb i uzurpator prava hrvatskog naroda u BiH

Grlić Radman u Turskoj na otvorenju škole obnovljene i hrvatskim sredstvima

Grlić Radman: Hrvatska je primjer za zemlje zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo